Svijet

Detalji razgovora s Makronom, Putin ne želi sastanak u zoni Černobilja

Detalji razgovora s Makronom, Putin ne želi sastanak u zoni Černobilja
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Detalji razgovora s Makronom, Putin ne želi sastanak u zoni Černobilja

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu da je ideja o održavanju sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rusije i Ukrajine korisna i da bi sastanak mogao da se održi putem video-veze ili u trećoj zemlji, saopštila je pres-služba Kremlja danas poslije njihovog telefonskog razgovora.

"Komentarišući prijedlog generalnog direktora IAEA o održavanju trilateralnog sastanka, koju je pomenuo predsjednik Francuske, u zoni Černobilja radi razvoja mehanizma za osiguravanje bezbjednosti nuklearnih objekata u Ukrajini, Putin je primijetio da bi u principu ova ideja mogla biti korisna, ali da bi bilo vrijedno razmisliti o održavanju takvog sastanka putem video-veze ili u trećoj zemlji", navodi se u saopštenju, prenio je TASS.

Takođe je bilo razgovora u vezi s nuklearnom elektranom Zaporožje, Zapadni mediji su tvrdili da su ruske snage namjerno gađale objekat. Ruska vojska je odbacila te tvrdnje i optužila ukrajinske vlasti za pokušaj "monstruozne provokacije".

Nuklearna elektrana Zaporožje radi normalno, radioaktivna pozadina je normalna, rekao je Putin tokom razgovora. Fizička i nuklearna sigurnost postrojenja je dobro zaštićena, dodao je Kremlj.

Putin je rekao da oružane snage Ruske Federacije kontrolišu nuklearnu elektranu u Černobilju.

"Ovo se radi kako bi se isključila mogućnost provokacija koje organizuju ukrajinski neonacisti ili teroristi", dodao je Putin.

Putin je obavijestio Makrona o situaciji u vezi s razgovorima ruske i ukrajinske delegacije i izrazio spremnost za nastavak dijaloga o uslovima sprovođenja ruskih zahtjeva, saopštila je pres-služba Kremlja.

"Vladimir Putin je obavijestio (francuskog lidera) o situaciji tokom razgovora ruske delegacije i ukrajinskih predstavnika. Izražena je spremnost za nastavak dijaloga, ako ruski zahtjevi budu sprovedeni bezuslovno", navodi se u saopštenju.

Najvažnije je osigurati da ukrajinska strana demonstrira ozbiljan pristup razgovorima o sporazumima, koji su od suštinskog značaja za okončanje borbenih dejstava", saopštio je Kremlj.

Putin je rekao Makronu i da vlasti u Kijevu ne sprovode sporazume o humanitarnim koridorima iz Mariupolja i Volnovahe.

"Lideri su razgovarali o problemu evakuacije civilnog stanovništva iz zona borbenih dejstava. Vladimir Putin je skrenuo pažnju na činjenicu da Kijev ne sprovodi sporazume o ovom veoma akutnom humanitarnom problemu", saopštio je Kremlj.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije