Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini; "SAD razmatraju s Poljskom isporuku borbenih aviona Ukrajini"

Ruska vojna operacija u Ukrajini; "SAD razmatraju s Poljskom isporuku borbenih aviona Ukrajini"
Foto: Tanjug/AP | Ruska vojna operacija u Ukrajini; "SAD razmatraju s Poljskom isporuku borbenih aviona Ukrajini"

Jedanesti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini, a predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će ruske snage obustaviti vojnu operaciju u Ukrajinu jedino ako ukrajinska strana prekine vatru, kao i da je Rusija spremna za dijalog s Ukrajinom i stranim partnerima.

Poslije jednočasovnog telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, Putin je rekao da će ruska vojna operacija biti prekinuta ako zahtjevi Moskve budu ispunjeni, navodi Rojters.

Putin je naglasio da se specijalna operacija Rusije u Ukrajinu odvija po planu i u skladu sa rasporedom.

Kako se navodi u saopštenju pres službe Kremlja, posebno okrutno i cinično djeluju nacionalističke, neonacističke formacije koje nastavljaju sa intenzivnim granatiranjem Donbasa i koji u ukrajinskim gradovima i naseljima koriste civile kao živi štit, uključujući i strance koje praktično drže kao taoce.

Putin je tokom razgovora skrenuo Erdoanu pažnju na činjenicu da bilo kakvi pokušaji Kijeva da odloži pregovarački proces nemaju perspektivu.

"Izražena je nada da će tokom planirane nove runde pregovora predstavnici Ukrajine pokazati konstruktivniji pristup koji u potpunosti uzima u obzir aktuelnu situaciju", ističe se.

Ruski predsjednik je takođe potvrdio spremnost ruske strane da pruži svu neophodnu pomoć kako bi se turski državljani bezbjedno evakuisali iz područja gde su u toku borbena dejstva.

Kancelarija turskog predsjednika saopštila je da je Erdoan zatražio od Putina da proglasi primirje u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum.

U saopštenju izdatom nakon razgovora navodi se da je turski predsjednik poručio ruskom lideru da je spreman da doprinese mirnom rješavanju sukoba, javio je Rojters.

Erdoan je izrazio uvjerenje da bi primirje ublažilo zabrinutost oko humanitarne situacije.

"Predsjednik Erdoan obnovio je svoj poziv za zajedničko stvaranje mira i naglasio važnost preduzimanja hitnih koraka ka postizanju primirja, otvaranja humanitarnih koridora i potpisivanja mirovnog sporazuma", piše u saopštenju kancelarije predsjednika Turske.

21.40 - "SAD razmatraju s Poljskom dopremanje borbenih aviona Ukrajini"

Sjedinjene Američke Države aktivno razmatraju opciju dogovora s Poljskom o isporuci borbenih aviona ruske proizvodnje, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ukrajinski piloti već znaju kako upravljati njima, a Blinken je rekao da bi SAD mogle pružiti zamjenske avione Poljskoj.

"Sada aktivno razmatramo opciju oko aviona koje bi Poljska mogla isporučiti Ukrajini, i gledamo kako bismo mogli da izvršimo nadokadu Poljskoj ako ona odluči da isporuči te avione", rekao je Blinken.

Naveo je da ne može govoriti o datumu kada bi se to moglo dogoditi, "ali mogu vam samo reći da to vrlo, vrlo aktivno razmatramo trenutno."

Ovo je sve došlo kao ideja nakon apela za dostavu borbenih aviona koji je uputio predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

Ali, rusko ministarstvo odbrane upozorilo je susjede Ukrajine da ne daju nikakvu podršku ukrajinskim borbenim avionima, upozorivši da bi se "tako mogli naći direktno umiješani u sukob."

21.11 - TikTok uveo ograničenja na rad servisa u Rusiji

Kineska društvena mreža TikTok saopštila je danas da će prekinuti distribuciju novog sadržaja u Rusiji i direktne prenose zbog ruskog zakona o lažnim vijestima.

U saopštenju se ističe da servis za razmjenu poruka nije obuhvaćen ovom odlukom, prenosi RIA Novosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon kojim se uvodi administrativna odgovornost za širenje lažnih vijesti o djelovanju Oružanih snaga Rusije i poziva na sankcije Rusiji.

"Naš najveći prioritet je bezbjednost naših zaposlenih i naših korisnika, a u svjetlu novog ruskog zakona o 'lažnim vestima', nemamo drugog izbora osim da obustavimo prenose uživo i objavljivanje novog sadržaja", navodi se u saopštenju kineske kompanije.

Napominje se da će TikTok procijeniti "promjenljive okolnosti" u Rusiji kako bi odlučio kada će nastaviti da pruža suspendovane usluge.

20.40 - Moskva: Ukrajina ne pušta hiljade civila

Ukrajinska strana odbija da sarađuje po pitanju evakuacije građana iz Harkova i Sumija, saopštio je večeras ruski koordinacioni štab pri Narodnoj odbrani.

20.18 - Kijev: Pogođen TV toranj u Harkovu, prekinuto emitovanje

Televizijski toranj u Harkovu pogodile su ruske granate, saopštilo je danas ukrajinsko državno nuklearno nacionalno tijelo Energoatom putem Telegrama.

"Pogođen je toranj u Harkovu, emitovanje programa je prekinuto", navodi se u saopštenju koje je prenijela ukrajinska državna agencija Ukrinform.

Prema tvrdnjama ukrajinske strane, ovo nije prvi put da su ruske snage pogodile neki televizijski toranj, pošto je 1. marta pogođen i toranj kod Kijeva.

19. 47 - IAEA: Nuklearka Zaporožje radi, njome upravljaju ruske snage

Osoblje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje nastavilo je da radi, ali njom se sada upravlja po naređenjima komandanta ruskih snaga koje su je zauzele prošle sedmice, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na ukrajinsko regulatorno tijelo.

19.25 - Kremlj: Putin razgovarao sa Benetom o ruskoj vojnoj operaciji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

U saopštenju je navedeno da je razgovor dio Benetovih najnovijih kontakata s liderima brojnih zemalja, prenio je Rojters.

Benet je rekao da će Izrael nastaviti da pokušava da posreduje između Rusije i Ukrajine.

18.56 - Kremlj: Putin razgovarao sa Benetom o ruskoj vojnoj operaciji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom s izraelskim premijerom Naftalijem Benetom o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

U saopštenju je navedeno da je razgovor dio Benetovih najnovijih kontakata s liderima brojnih zemalja, prenio je Rojters.

Benet je rekao da će Izrael nastaviti da pokušava da posreduje između Rusije i Ukrajine.

18.20 - Moskva tvrdi: Ukrajina razvijala biološko oružje

Dokumenti, koje je ruska strana dobila od zaposlenih u ukrajinskim biološkim laboratorijama, potvrđuju da su se komponente biološkog oružja razvijale u Ukrajini u neposrednoj blizini Rusije, izjavio danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

"Dobijeni dokumenti potvrđuju da je razvoj komponenti biološkog oružja vršen u ukrajinskim biološkim laboratorijama, u neposrednoj blizini ruske teritorije", rekao je Konašenkov, piše TASS.

Prema njegovim rečima, Kijev je hitno zataškao tragove vojno-biološkog programa koji se sprovodi u Ukrajini i koje finansira Pentagon.

Kako je objasnio, Ministarstvo odbrane Rusije će predstaviti analizu dokumenata o programu stvaranja komponenti za biološko oružje u Ukrajini.

"Ubrzo ćemo predstaviti rezultate analize dobijenih dokumenata. Dio njih su, prije svega, sugestija Ministarstva zdravlja Ukrajine o uništavanju patogena i akti uništavanja u poltavskoj i harkovskoj biolaboratoriji", dodao je Konašenkov.

Na dan početka vojne operacije Rusije u Ukrajini su uspješno uništeni posebno opasni patogeni koji izazivaju kugu, koleru i druge smrtonosne bolesti, rekao je predstavnik ruskog vojnog resora.

"Dokumente sada analiziraju ruski vojni stručnjaci za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu", dodao je Konašenkov.

17.32 - Kijev traži da se Rusija i Bjelorusija izbace iz Svjetske banke i MMF-a

Ukrajinski premijer Denis Šmigal saopštio je da je potpisao zvaničan zahtjev stranim vladama da isključe Rusiju i Bjelorusiju iz članstva u MMF-u i Svjetskoj banci.

"Ove dvije vlade su prekršile svoje obaveze i usmjerile svoje politike na rat", naveo je Šmigal.

17.00 - Putin potpisao zakon o zapljeni sredstava većih od prihoda

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se dozvoljava zapljena sredstava sa bankovnih računa zvaničnika ako suma depozita premašuje njihove prijavljene prihode tokom tri godine.

Sredstva će biti zaplijenjena i ako se pokaže da su stečena nezakonito, javila je danas ruska državna televizija, prenio je Rojters.

16.03 - Detalji razgovora s Makronom, Putin ne želi sastanak u Černobilju

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, rekao je Emanuelu Makronu, predsjedniku Francuske, da nije protiv sastanka u formatu Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) - Ruska Federacija (RF) -Ukrajina, saopštio je Kremlj.

Međutim, kako je prenio Kremlj, Putin ne želi da do sastanka dođe u Černobilju, već putem video-konferencije ili u nekoj trećoj zemlji.

15.15 - Zelenski: Potpuno uništen civilni aerodrom u Vinici

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske rakete u potpunosti uništile civilni aerodrom u Vinici, na zapadu Ukrajine.

15.00 - Propao ponovni pokušaj uspostavljanja humanitarnog koridora

Proruske snage iz samoproglašenih republika u Donbasu i ukrajinska Nacionalna garda razmijenili su optužbe zato što je danas propao još jedan pokušaj uspostavljanja humanitarnog koridora iz ukrajinskog grada Marijupolja.

Televizija "Ukrajina 24" prikazala je borca puka Nacionalne garde "Azov" koji je rekao da su ruske i proruske snage koje su opkolile lučki grad od oko 400.000 ljudi, nastavile da granatiraju područja koja su bila bezbjedna, prenosi agencija Rojters.

Novinska agencija Interfaks citirala je zvaničnika DNR koji je optužio ukrajinske snage da ne poštuju ograničeni prekid vatre.

On je naveo da je iz grada otišlo samo oko 300 ljudi.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da planiraju da evakuišu više od 200.000 ljudi iz Mariupolja, podsjeća britanska agencija.

14.48 - Mišel: Vojna pomoć EU Ukrajini neće uključivati borbene avione

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je da vojna pomoć EU Ukrajini neće uključivati borbene avione, za koje Kijev insistra da su prijeko potrebni za odbijanje trenutne ruske operacije u toj zemlji.

On je u intervjuu za nekoliko evropskih listova naglasio da EU definitivno nije u ratu sa Rusijom, ali da je Ukrajina vrlo prijateljska i bliska zemlja Evropskoj uniji, te da zbog toga Brisel podržava Kijev na svim nivoima.

14.29 - Patrijarh Kiril: Stanovništvo Donbasa godinama pati, a svijet ćuti

Stanovnike Donbasa, koji pate već osam godina, istrebljuju dok cijeli svijet ćuti, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

On je tokom propovijedi nakon liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi rekao da se u Donbasu već osam godina vrši ugnjetavanje i istrebljivanje naroda.

Patrijarh Kiril je okupljeni narod u Sabornom hramu pozvao da "stane na stranu svjetla, božanske istine i Božijih zapovijesti", javio je TASS.

14.20 - Papa Franjo: Teku rijeke krvi i suza

Papa Franja rekao je da u Ukrajini teku rijeke krvi i suza. 

"Ovo nije samo vojna operacija, već rat koji seje smrt, uništenje i bijedu," poručio je papa u nedjeljnom obraćanju okupljenima na Trgu Svetog Petra, prenosi Rojters. Kako navodi britanska agencija u izveštaju, papa nije javno osudio Rusiju zbog njene vojne intervencije u Ukrajini, umjesto toga, ponovio je svoj apel za mir, stvaranje humanitarnih koridora i povratak pregovorima.

"U toj stradalnoj zemlji potreba za humanitarnom pomoći raste iz sata u sat", poručio je papa i dodao da treba da prevlada zdrav razum, te da je potrebno da se vratimo poštovanju međunarodnog prava.

14.14 - U toku razgovor između Putina i Makrona

U toku je razgovor između predsjednika Rusije Vladimira Putina i njegovog francuskog koelge Emanuela Makrona, javila je ruska državna televizija, prenio je Rojters. Francuska televizija BFM javila je da je telefonski razgovor dvojice lidera počeo poslije 12.30 časova, prenio je TASS. Ovo je četvrti telefonski razgovor Putina i Makrona u posljednjih 10 dana. .

13.30 - MO Rusija: Rusija uništila 93 aviona

Od početka specijalne operacije na teritoriji Ukrajine, ruske oružane snage uništile su 93 letjelice na zemlji i u vazduhu, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, ruske trupe su uspjele da eliminišu i 778 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 77 višecjevnih raketnih sistema, 279 oruđa terenske artiljerije i minobacača, 553 jedinice specijalnih vojnih vozila i 62 bespilotne letjelice.

11.22 - Zelenski se obratio naciji

U jutrošnjem obraćanju naciji, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pohvalio mnoge oblike otpora koje su ljudi izabrali da se suprotstave ruskoj invaziji i nazvao svoju zemlju supersilom duha

Kako je rekao, Ukrajina radi na maksimumu mogućnosti, sa vojnicima koji se bore, ali i običnim ljudima koji brane gradove, bolnice i vatrogasne jedinice.

Podstakao je stanovnike okupiranih područja da protestuju, ako je to moguće. Deset dana nakon rata, rekao je, Ukrajina se ujedinila sa milionima ljudi, koji su postali jedna cjelina.

U međuvremenu, Asošiejted pres je izvjestio da je on juče očajnički molio američke zakonodavce da SAD pomognu da se vojsci Ukrajine dostavi više ratnih aviona. Zelenski je vodio privatni video poziv sa američkim zakonodavcima rekavši im da je ovo možda posljednji put da ga vide živog. 

"Predsjednik Zelenski je očajnički molio", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer. On je rekao da Zelenski želi da SAD olakšaju transfer aviona od istočnoevropskih saveznika.  "Učiniću sve što mogu da pomognem administraciji da olakša njihov transfer", rekao je Šumer.

10.41 - Erdoan sa Putinom

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan razgovaraće danas sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o ratu u Ukrajini, saopštio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.

On je rekao da je Turska spremna da pomogne u procesu rješavanja krize u Ukrajini.

9.57 - Razgovarali Bajden i Zelenski

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je Vašington preduzeo akcije da bi povećao troškove Rusije zbog njene agresije u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

U telefonskom razgovoru američki predsjednik je rekao da njegova administracija pojačava bezjednosnu, humanitarnu i privrednu pomoć Ukrajini i blisko sarađuje s Kongresom da bi osigurala dodatna sredstva.

 

9.13 - UN: Iz Ukrajine izbjeglo više od 1,36 miliona ljudi

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su kako je zbog rata  iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjeglo više od 1,36 miliona ljudi. Visoki komesarijat za izbjeglice UN-a  (UNHCR) saopštio je podatke o izbjegličkoj krizi u Ukrajini.

U saopštenju je navedeno kako su od 24. februara do 4. marta iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjegle 1.368.864 osobe, od toga više od polovine u Poljsku.

8.50 - Basurin: Ponovno otvaranje humanitarnih koridora

Humanitarni koridori u ukrajinskim gradovima Marijupolju i Volnovahi ponovo će biti otvoreni tokom jutra, izjavio je zamjenik komandanta Narodne vojske (samoproglašene) Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin. "Ujutru će biti otvoreni humanitarni koridori i u Marijupolju i u Volnovahi. I dalje se nadamo da će ukrajinski komandanti nadležni za odbranu naseljenih mjesta dati komandu svojim podređenima da odblokiraju izlaz kako bi civili mogli da napuste te lokacije", rekao je Basurin.

8.14 - Putinov ukaz

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim Vladi Rusije daje rok od dva dana da sastavi spisak zemalja koje vrše neprijateljske akcije prema Rusiji, saopšteno je danas iz Kremlja.

"Vlada Ruske Federacije da u roku od dva dana utvrdi spisak država koje prema Ruskoj Federaciji, ruskim pravnim i fizičkim licima, vrše neprijateljske akcije", navodi se u dokumentu, prenosi Tass.

Osim toga, ruske kompanije imaće pravo da otplaćuju dugove u rubljama kreditorima iz zemalja koje vrše neprijateljske akcije prema Rusiji. Putin je ranije potpisao i ukaz kojim su utvrđene dodatne isplate porodicama za smrt ili ranjavanje ruske vojske u Ukrajini, prenosi Tass. 

Dešavanja koja su obilježila deset dan vojne operacije Rusije u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije