Svijet

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Treći krug pregovora dogovoren za ponedjeljak

Ruska vojna operacija u Ukrajini: Treći krug pregovora dogovoren za ponedjeljak
Foto: Tanjug/AP | Ruska vojna operacija u Ukrajini; Gradske vlasti Mariupolja: Evakuacija se odlaže (UŽIVO)

MOSKVA - Deseti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Rusija je proglasila zatišje u Ukrajini kako bi bio omogućen izlazak civila iz Marijupolja i Volnovahe, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

22.04 - Blinken: Pritisak na Moskvu dok ne okonča rat u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na ukrajinsko-poljskoj granici i potvrdio da će SAD nastaviti sankcijama da vrše pritisak na Moskvu i podržavaju Kijev, kako bi na taj način doprinijeli završetku ruske invazije u Ukrajini.

21.35 - Lider DNR: Poginuo jedan od vojnih komandanata

Komandant bataljona "Sparta" Vladimir Žoga poginuo je danas, tokom sukoba u gradu Volnovaha, saopštio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

Pušilin je na Telegramu naveo da je Žoga ranjen tokom akcije osiguravanja bezbjednog izlaska civila iz Volnovaha.

Kako je objasnio, članovi bataljona "Sparta" obezbjeđivali su evakuaciju civila, uglavnom žena i djece.

"Nacionalisti su otvorili vatru na njih", naveo je Pušilin, prenio je TASS.

On je ocijenio da je Žoga poginuo kao heroj i poručio da je potpisao ukaz da se posthumno nagradi titulom "heroja DNR".

21.24 - Moskva: Ozbiljno sumnjamo u neutralnost Austrije

Zvanična Moskva najoštrije je kritikovala Austriju i njeno rukovodstvo - kancelara Karla Nehamera i šefa diplomatie Aleksandera Šalenberga - povodom njihovih stavova u vezi sa krizom u Ukrajini.

21.02 - Oglasila se Bugarska: Spremni smo

Bugarska je najavila spremnost da zatvori svoje luke za ruske brodove.

Bugarski ministar saobraćaja i komunikacija Nikolaj Sabev rekao je u intervjuu za Bugarsku nacionalnu televiziju da su vlasti u zemlji spremne da zatvore svoje luke za ruske brodove.

"Ministarstvo saobraćaja je potvrdilo mogućnost zatvaranja bugarskih luka za brodove pod ruskom zastavom, jer je u našem nacionalnom interesu da zaustavimo rat", rekao je on, a prenosi TASS.

Šef Ministarstva saobraćaja nije precizirao od kog trenutka bi ova odluka mogla da stupi na snagu.

20.44 - Zelenski: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Ruske snage su do sada zauzele dvije ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

20.12 - Fon der Lejen: EU obezbijedila 500 miliona evra za pomoć izbjeglicama

Evropska unija obezbjeđuje prvu tranšu od 500 miliona evra za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, saopštila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

"Mi smo se ove nedjelje pobrinuli da oni dobiju pravo na boravak u EU na najmanje godinu dana", istakla je Fon der Lejen, koja boravi u posjeti Španiji.

19.57 - Zaharova: Rusija pozvala EU i NATO da prestane da naoružava Ukrajinu

Rusija je pozvala Evropsku uniju i NATO da prestanu da bezobzirno usmjeravaju napredno oružje Ukrajini, kako bi se izbjegli rizici za međunarodnu civilnu avijaciju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

19.50 - Šumer: Zelenski "očajnički" tražio pomoć u borbenim avionima

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski tokom razgovora sa senatorima SAD "očajnički tražio" pomoć u vidu borbenih aviona, rekao je demokrata iz Njujorka Čak Šumer, lider većine u Senatu američkog Kongresa.

Zelenski je uputio ovaj zahtjev u pozivu kojem se pridružilo više od 300 ljudi, uključujući senatore, neke članove Predstavničkog doma i njihove pomoćnike, prenio je AP.

"Očajnički je tražio isporuku letjelica", rekao je Šumer.

19.44 - Ukrajina traži novu rundu sankcija

Ukrajinski šef diplomatije Dimitrij Kuleba zatražio je novu rundu sankcija Rusiji, javlja Reuters.

Kuleba je rekao da je obavio razgovor s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i da će koraci koje su dogovorili vjerovatno biti sprovedeni u sljedećih nekoliko dana.

Takođe je rekao da u Ukrajini ne postoje humanitarni koridori jer je Rusija kršila sporazume.

19.23 - Poliščuk: Očekujemo da pregovori donesu ponovo mir u Ukrajinu

Moskva se nada da će pregovori sa Kijevom rezultirati obnavljanjem primirja u Donbasu i povratkom mira i pravde za sve narode u Ukrajini, izjavio je Aleksej Poliščuk, direktor Odjeljenja za zemlje ZND Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

''Očekujemo da će pregovori biti vođeni na konstruktivan način i da će dovesti do obnavljanja mira u Donbasu i povratku svih naroda Ukrajine mirnom i pravednom životu što je prije moguće", rekao je Poliščuk za TASS.

18.58 - Erdoan prenio Putinu da je Zelenski spreman na susret

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan prenio je Vladimiru Putinu da je ukrajinski lider Volodimir Zelenski spreman da se sastane sa ruskim predsjednikom u Turskoj, rekao je danas Erdoanov predstavnik za medije Ibrahim Kalin.

18.41 - Treći krug pregovora dogovoren za ponedjeljak

Rusija i Ukrajina će u ponedeljak održati treći krug pregovora, javlja Rojters.

Ovu vijest potvrdio je i ukrajinski pregovarač Dejvid Arahamija

18.30 - Benet doputovao u Moskvu

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se danas u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o ukrajinskoj krizi, prenosi Rojters.

Novinar Axiosa Barak Ravid na Twitteru je objavio da je izraelski premijer putovao u Moskvu u tajnosti.

18.11 - Konaševkov: Nastavljena ofanzivna dejstva, stanovništvo drže kao živi štit

Nacionalisti nisu dozvolili ni jednom civilu da napusti Mariupolj i Volnovahu tokom režima tišine, Oružane snage Ruske Federacije nastavile su ofanzivna dejstva, saopštio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

18.02 - Ukrajinske vlasti pripremaju evakuaciju stanovništva

Ukrajinske vlasti planiraju da organizuju evakuaciju stanovništva iz predgrađa Kijeva, gradova Harkova, Sumi, Hersona, gdje se vode borbena dejstva, prenosi TASS.

17.56 - Gradonačelnik Hersona: Nemamo više oružja za otpor

Igor Kolihajev, gradonačelnik Hersona koji se nalazi na ulasku u Crno More, izjavio je danas da u gradu više nema oružja za otpor ruskim snagama koje su opkolile grad.

"Ljudi Hersona su nenaoružani. Nemamo više oružja da se odupremo, da pružimo oružani otpor"rekao je on.

"Nemamo vojsku u gradu. Vojska je poražena. Ukrajinska vojska je morala da se povuče, nema oružja. Povukli su se prema Nikolajevu", dodao je Kolihajev.

17.47 - Poljska ne priznaje teritorijalne promjene u Ukrajini

Poljska neće priznati nikakve teritorijalne promjene u Ukrajini, poručio je šef diplomatije te zemlje Zbignjev Rau, nakon razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi Rojters.

17.42 - Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu nad ukrajinskom vojnom bazom kod Hersona

Rusko Ministarstvo odbrane ističe da su ukrajinski vojnici užurbano napuštali svoje položaje u Hersonskoj oblasti i da su tako ostavili bazu sa tehnikom, naoružanjem i municijom

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad vojnom bazom ukrajinske vojske u blizini sela Radensk kod Hersona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo, takođe, ističe da su ukrajinski vojnici užurbano napuštali svoje položaje u Hersonskoj oblasti i da su tako ostavili bazu sa tehnikom, naoružanjem i municijom.

Ruski vojnici su, između ostalog, zaplijenili ukrajinske tenkove t-64 i T-80, oklopne transportere, vozila pješadije, vozila "Ural", prenose agencije.

Prema navodima Ministarstva, ovdje su obuku prolazili pripadnici različitih jedinica - marinaca, tenkista, vezista, deminera i artiljeraca. U bazu može sa se smesti oko 4.000 vojnika.

U bazi se nalazi i skladište municije, uključujući mine, protivtenkovske navođene rakete, minobacače i tenkovsko naoružanje - oko 4.500 tona municije.

17.09 - Podoljak: Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije za dan - dva

Treća runda rusko-ukrajinskih pregovora bi trebalo da se dogodi u roku od dan-dva, izjavio je danas savjetnik kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak za ukrajinski portal Strana.

16.48 - Putin tvrdi da je Ukrajina sabotirala evakuaciju iz Mariupolja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Ukrajina sabotirala evakuaciju iz Mariupolja i Volnovahe nakon što su propali pokušaji da se osigura bezbjedan prolaz civila u subotu, navodi Asošijeted pres.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su ruske snage nastavile sa napadima, sprečavajući civile da pobjegnu iz gradova, prenosi Gardijan.

16.28 - Lavrov: Ukrajina stalno smišlja izgovore da odloži naredne razgovore sa Rusijom

Situacija u vezi pregovora između Rusije i Ukrajine izgleda čudno, pošto ukrajinska strana stalno smišlja izgovore da odloži sljedeći sastanak, ovo je u subotu na konferenciji za novinare saopštio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

15.54 - Erdoan: Turska će nastaviti napore za postizanje mira

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan rekao je danas predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu da će Turska nastaviti da ulaže sve svoje napore za postizanje mira između Ukrajine i Rusije, navodi se u saopštenju turskog predsjedništva.

15.23 - Putin: Svi zadaci biće uskoro završeni - odluka je bila teška

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini nazvao je teškom.

14.29 - Ubijen član tima ukrajinske delegacije

Član tima ukrajinske delegacije koji je učestvovao u prvoj rundi pregovora Rusije i Ukrajine je ubijen, saopštio je poslanik ukrajinske Vrhovne rade Aleksandar Dubinski.

Kako je rekao, on je ubijen prilikom hapšenja od strane ukrajinske bezbjednosne službe. Kasnije je i ukrajinski list "Obozrevatelj" potvrdio tu informaciju.

U međuvremenu oglasio se i ukrajinski bloger Anatolij Šarij koji je rekao da se to dogodilo u centru Kijevu i to pucnjem u glavu.

14.01 - Nekoliko eksplozija odjeknulo je u oblasti Marijupolja

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u oblasti Marijupolja, a u samom gradu se vide stubovi gustog crnog dima, prenosi dopisnik RIA Novosti.

Eksplozije su odjeknule oko 13.00 sati po moskovskom (11.00 po srednjoevropskom) vremenu.

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije objavilo prekid vatre radi evakuacije civila iz Marijupolja i Volnovahe, od 10.00 sati po moskovskom vremenu.

12.54 - MO Rusije: Nacionalisti ne puštaju civile iz Mariupolja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da ukrajinski nacionalisti ne dozvoljavaju civilima i strancima da izađu iz Mariupolja i Volnovahe.

Kako se navodi, od najavljenih 200.000 civila iz Mariupolja i 15.000 iz Volnovahe niko nije izašao, prenosi RIA Novosti.

Prethodno su gradske vlasti u Mariupolju saopštile da se evakuacija civilnog stanovništva iz Mariupolja odlaže jer, kako je navedeno, ruska strana ne poštuje prekid vatre i nastavlja granatiranje.

12.31 - Gradske vlasti Mariupolja: Evakuacija se odlaže

Evakuacija civilnog stanovništva iz Mariupolja je odložena jer ruska strana ne poštuje prekid vatre i nastavlja granatiranje, saopštile su gradske vlasti.

"Iz bezbednosnih razloga, evakuacija stanovništva se odlaže", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Navedeno je da su u toku pregovori sa Ruskom Federacijom o uspostavljanju prekida vatre i osiguranju bezbednog humanitarnog koridora.

Rusko Ministarstvo odbrane jutros je saopštilo da se proglašava prekid vatre kako bi civili izašli iz Mariupolja i Volnovahe.

12.09 - U Hrvatsku stiglo više od 1.500 izbjeglica iz Ukrajine

U Hrvatsku je do jutros stiglo više od 1.500 izbjeglica iz Ukrajine, potvrdio je hrvatski Crveni krist. Za smještaj ukrajinskih izbjeglica sada se koristi hostel "Rakitje", pošto je motel "Plitvice" u Zagrebu već popunjen.

Portparol Crvenog krista Katarina Zorić rekla je za državnu radio-televiziju da je u Zagrebu smješteno 119 lica, u Varaždinskoj županiji ih je 34, a u Osijeku 18.

11.29 - Zelenski: Činimo sve da sporazum o koridorima funkcionise

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da ukrajinska strana čini sve što je potrebno da obezbijedi humanitarne koridore, što je glavni prioritet i od čega, kako je istakao, zavisi kako će se pregovori sa Rusijom dalje odvijati.

11.07 - Mariupolj: Ruske snage ne poštuju prekid vatre

10. 09 - PejPal suspedovao pružanje usluga u Rusiji

9.50 - U Ukrajinu se iz inostranstva vratila 66.224 Ukrajinca

Ukupno 66.224 Ukrajinca vratila su se iz inostranstva u Ukrajinu kako bi se pridružili borbi protiv Rusije koja je započela specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

On je naveo da se radi o još 12 borbenih i motivisanih brigada, javio je Rojters.

"Toliko muškaraca se do sada vratilo iz inostranstva da brane svoje zemlju. To je još 12 borbenih i motivisanih brigada! Ukrajinci, mi smo nepobjedivi!", poručio je Reznikov.

8.31 - Bojčenko: Biće moguće obezbijediti hranu i lijekove

Gradonačelnik Mariupolja, grada na istoku Ukrajine, Vadim Bojčenko izjavio je da će otvaranje humanitarnog koridora i prekid vatre u tom gradu omogućiti početak obnove infrastrukture - struje, vode i mobilnih komunikacija.

7.43 - Rusija proglasila zatišje, otvara humanitarhne koridore

Prekid vatre stupa na snagu danas u 10 časova po moskovskom, osnosno 8 po centralnoevropskom vremenu, navodi RIA Novosti.

7.37 - Senat SAD pozvan da razgovara sa Zelenskim

Senat Sjedinjenih Američkih Država pozvan je da razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim putem aplikacije Zum (Zoom), javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Predsjednik Ukrajine je bio u kontaktu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ali ovo će biti prvi put da Senat kao cjelina američkog Kongresa razgovara sa ukrajinskim liderom otkako je počela ruska vojna intervencija u toj zemlji prije 10 dana.

Prošle nedjelje, ukrajinska ambasadorka u SAD Oksana Markarova sastala se sa članovima Senata i rekla da je njenoj zemlji hitno potrebno više zaliha za borbu protiv Rusije.

Dešavanja koja su obilježila deveti dan vojne operacije Rusije u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije