Svijet

Detalji sporazuma Turske, Finske i Švedske: Šta je potpisano na NATO samitu

Detalji sporazuma Turske, Finske i Švedske: Šta je potpisano na NATO samitu
Foto: Tanjug/AP | Detalji sporazuma Turske, Finske i Švedske: Šta je potpisano na NATO samitu
R.B.

MADRID - Finska i Švedska potpisale su u utorak trilateralni memorandum o razumijevanju s Turskom, obećavši da će riješiti bezbjednosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO.

Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da je uvjeren da će Finska i Švedska uspješno da se pridruže NATO nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma o razumijevanju.

"Zadovoljstvo mi je da objavim da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO. Turska, Finska i Švedska su potpisale memorandum koji se bavi zabrinutošću Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma", rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima u Madridu nakon potpisivanja memoranduma.

Ubrzo je uslijedila i prva reakcija iz Moskve, s obzirom da su dvije skandinavske zemlje zahtjev za prijem u NATO zatražile ubrzo nakon početka rata u Ukrajini, a polovinom maja su dostavile i zvaničan zahtjev za članstvo.

"Rusija je toliko moćna vojna i politička sila, da odluka Švedske i Finske da uđu u NATO u globalnom strateškom smislu nije bitna, izjavio je Andrej Klimov", šef komisije Savjeta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta.

Američki predsjednik Džo Bajden i britanski premijer Boris Džonson pozdravili su večeras postizanje sporazuma Turske, Švedske i Finske kojim je omogućeno pristupanje dvije skandinavske zemlje NATO savezu.

Podsjećamo, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan ranije je imao rezerve prema učlanjenju Švedske i Finske u NATO i optuživao ih da su utočište za teroriste, misleći pritom na razne kurdske političke aktere.

Ovo su detalji dokumenta koji je potpisan danas u Madridu i obaveze koje su preuzele skandinavske zemlje:

1. Finska i Švedska neće podržati YPG/PYD i organizaciju opisanu kao FETO u Tursko. Turska takođe pruža punu podršku Finskoj i Švedskoj protiv prijetnji njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Finska i Švedska snažno odbacuju i osuđuju terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama. Finska i Švedska nedvosmisleno osuđuju sve terorističke organizacije koje napadaju Tursku i izražavaju najdublju solidarnost sa Turskom i porodicama žrtava.

2. Finska i Švedska potvrđuju da je PKK zabranjena teroristička organizacija. Finska i Švedska se obavezuju da će spriječiti aktivnosti PKK i svih drugih terorističkih organizacija i njihovih proširenja, kao i aktivnosti pojedinaca u povezanim i inspirisanim grupama ili mrežama povezanim s ovim terorističkim organizacijama.

Turska, Finska i Švedska dogovorile su se da pojačaju saradnju kako bi spriječile djelovanje ovih terorističkih grupa. Finska i Švedska odbacuju ciljeve ovih terorističkih organizacija.

3. Finska se poziva na nekoliko nedavnih izmjena svog Krivičnog zakona kojima su doneseni novi zakonski akti kao kažnjivi teroristički zločini. Posljednje izmjene stupile su na snagu 1. januara 2022. godine, kojima je proširen obim učešća u djelovanju terorističke grupe. Istovremeno, javno podsticanje na teroristička djela inkriminisano je kao posebno djelo. Švedska potvrđuje da 1. jula stupa na snagu novi, oštriji Zakon o terorističkim prestupima, te da vlada priprema dalje pooštravanje zakona o borbi protiv terorizma.

4. Turska, Finska i Švedska potvrđuju da sada između njih nema nacionalnog embarga na oružje. Švedska mijenja svoj nacionalni regulatorni okvir za izvoz oružja u odnosu na NATO saveznike. Ubuduće će se izvoz oružja iz Finske i Švedske odvijati u skladu sa solidarnošću Alijanse i u skladu sa članom 3. Vašingtonskog sporazuma.

5. Turska, Finska i Švedska su se obavezale na sljedeće konkretne korake:

- Uspostaviti zajednički, strukturisani mehanizam dijaloga i saradnje na svim nivoima vlasti, uključujući i organe za sprovođenje zakona i obavještajne agencije, kako bi se poboljšala saradnja u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i drugih zajedničkih izazova kako oni odluče.

- Finska i Švedska će borbu protiv terorizma voditi odlučno, u skladu s odredbama relevantnih dokumenata i politika NATO-a, te će poduzeti sve potrebne korake za dalje pooštravanje domaćeg zakonodavstva u tom cilju.

- Finska i Švedska će ekspeditivno i temeljno rješavati zahtjeve Turske za deportaciju ili izručenje osumnjičenih za terorizam koji su na čekanju, uzimajući u obzir informacije, dokaze i obavještajne podatke koje je pružila Turska, te uspostaviti neophodne bilateralne pravne okvire za sigurnosnu saradnju s Turskom, u skladu s Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

- Finska i Švedska će istražiti i zabraniti sve aktivnosti finansiranja i regrutacije PKK i svih drugih terorističkih organizacija i njihovih proširenja, kao i filijala ili inspirisanih grupa ili mreža.

- Turska, Finska i Švedska se obavezuju da će se boriti protiv dezinformacija i spriječiti da se njihovi domaći zakoni zloupotrebljavaju u korist ili za promovisanje terorističkih organizacija, uključujući aktivnosti koje podstiču nasilje protiv Turske.

- Finska i Švedska će osigurati da njihovi odgovarajući nacionalni regulatorni okviri za izvoz oružja omoguće nove obaveze prema saveznicima i odražavaju njihov status kao članice NATO-a.

6. Za implementaciju ovih koraka, Turska, Finska i Švedska će uspostaviti Stalni zajednički mehanizam, uz učešće stručnjaka iz ministarstava spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i pravde, kao i obavještajnih službi i sigurnosnih institucija. Stalni zajednički mehanizam će biti otvoren za druge da mu se pridruže.

7. Turska je takođe potvrdila svoju dugogodišnju podršku politici otvorenih vrata NATO-a i pristala je podržati na samitu u Madridu 2022. poziv Finskoj i Švedskoj da postanu članice NATO-a.​​​​​​

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije