Svijet

Detalji tragedije u Rimu: Otac bio ubijeđen da je djevojčicu (1) odveo u vrtić

Detalji tragedije u Rimu: Otac bio ubijeđen da je djevojčicu (1) odveo u vrtić
Foto: Ilustracija/Arhiva | Detalji tragedije u Rimu: Otac bio ubijeđen da je djevojčicu (1) odveo u vrtić

Jednogodišnja djevojčica preminula je u Rimu nakon što ju je otac zaboravio u automobilu. Otac, 44-godišnji karabinijer, shvatio je da ćerkicu nije odveo u obdanište iako je bio ubijeđen da jeste.

U Italiji ga nazivaju "sindrom zaboravljenog djeteta". Od 1998. godine, kada se tako nešto dogodilo prvi put u Italiji, a kada je u automobilu preminuo dječak po imenu Andrea od samo dvije godine, pa do danas, na taj način je izgubilo život 11 djece koje su roditelji nenamjerno ostavili u automobilu.

Podaci pokazuju da je takvih slučajeva u svijetu od 2008. godine bilo više od 1.000.

U Italiji se posljednji takav slučaj dogodio juče u Rimu kada je jednogodišnja djevojčica Stela ostavljena u sjedištu u automobilu. Otac, ubijeđen da ju je odveo u obdanište, ostavio je više od pet sati u automobilu sa zatvorenim prozorima na suncu.

Otac, karabinijer koji radi u generalnom rukovodstvu za vojno osoblje Ministarstva odbrane, pod istragom je zbog napuštanja maloljetnog lica, dok je majka saslušana juče. Za policiju se radi o tragičnom fatalnom slučaju.

Otac djevojčice je izašao iz kuće kao i svakog jutra, stavio u automobil ćerkicu od godinu dana sa namjerom da je ostavi u vrtiću koji se nalazi odmah pored zgrade u kojoj radi i koji je i namijenjen djeci zaposlenih u tom odjeljenju.

Ali juče ujutru je djevojčica ostala sama na zadnjem sjedištu automobila. Otac je bio ubijeđen da ju je, kao i svakog jutra, ostavio u obdaništu. On je oko 14 časova pozvao suprugu da ode po djevojčicu u vrtić, međutim vaspitačice su joj rekle da djevojčicu tog jutra niko nije doveo.

Kada su shvatili šta se dogodilo, prolaznici su razbili prozore i pozvali Hitnu pomoć, ali za djevojčicu nije bilo pomoći.

Prije ovog slučaja u Rimu, 2019. otac je u Kataniji ostavio dječaka od dvije godine u kolima pet sati na jarkom suncu. I u tom slučaju čovjek je bio ubijeđen da je dijete ostavio u obdaništu.

Još 2019. godine italijanska vlada je odobrila u parlamentu zakon koji uvodi obavezna sjedišta za bebe sa akustičnim alarmom koji će podsjetiti roditelje da su djeca i dalje u kolima.

Naime, obavezan je za sve koji imaju djecu mlađu od četiri godine. Taj mehanizam poseduje zvučni i vizuelni alarm i povezan je sa mobilnim telefonom putem aplikacije. Za one koji ga zaborave predviđena je kazna od 300 evra i skidanje pet bodova sa vozačke dozvole.

Veliki je broj roditelja koji zaboravljaju i stariju djecu prilikom odlaska na odmor i u sličnim situacijama, pa se postavlja pitanje zašto se to dešava i koliko stresan i dan prepunjen obavezama na poslu i van posla dovodi do toga da djeca, nažalost, postanu nešto što je moguće zaboraviti. Sa često dramatičnim ishodom.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije