Svijet

Direktorica CIA dolazi u Tursku zbog ubistva Kašogija

Direktorica CIA dolazi u Tursku zbog ubistva Kašogija
Foto: Tanjug/AP | Direktorica CIA dolazi u Tursku zbog ubistva Kašogija
Srna

VAŠINGTON - Direktorica američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Đina Haspel doputovaće u Tursku da bi pomogla u istrazi ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, rekla su dva izvora.

Bezbjednosne agencije počele su da ispituju ulogu saudijskog princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana u ovom slučaju.

Kašogi, koji je živio u Americi, nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u saudijski Konzulat u Istanbulu da bi dobio dokumente za vjenčanje.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je ranije da još nije zadovoljan onim što je čuo od Saudijaca o ubistvu novinara.

Saudijska Arabija objavila je da je Kašogi (59) ubijen greškom tokom tuče u Konzulatu.

Šest američkih i zapadnih zvaničnika rekli su juče da vjeruju da saudijski princ, de fakto vladar kraljevine, snosi najveću odgovornost za Kašogijev nestanak jer on nadgleda saudijski bezbjednosni aparat. Oni nemaju dokaze za ovu trvdnju.

Zapadni bezbjednosni zvaničnici, koji nisu željeli da budu imenovani, izjavili su da još nemaju čitavu sliku o onome što se desilo Kašogiju. Oni ne znaju kako je on umro, niti gdje je odneseno njegovo tijelo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije