Svijet

Đaci nakon posjete logoru pjevali nacističke pjesme

Đaci nakon posjete logoru pjevali nacističke pjesme
Foto: N.N. | Đaci nakon posjete logoru pjevali nacističke pjesme

BERLIN - Njemačka policija pokrenula je istragu protiv trojice 14-godišnjaka zbog podsticanja mržnje, nakon što su tinejdžeri navodno svirali antisemitske pjesme poslije posjete koncentracionom logoru "Buhenvald".

Zbog tog incidenta oni bi mogli da budu izbačeni iz škole, a istraga je pokrenuta nakon što ih je njihova škola u Grunbergu na zapadu Njemačke prijavila policiji, prenosi "Dojče vele".

Priča je odjeknula u lokalnim medijima ubrzo nakon što su profesori prijavili to neumjesno ponašanje policiji.

Incident se dogodio 15. oktobra, kada su trojica tinejdžera škole "Koh" navodno puštala antisemitske pjesme na telefonu i pjevala u školskom autobusu poslije obilaska nekadašnjeg nacističkog logora.

Kako se navodi, zasad se razmatra koje mjere će biti preduzete protiv njih, a najgora bi mogla da bude izbacivanje iz škole.

Logor "Buhenvald", koji se nalazi u centralnoj Njemačkoj, koristili su nacisti kao radni logor od 1937. do 1945. godine i u njemu je umrlo 56.000 ljudi, od čega 11.000 Jevreja i 8.000 sovjetskih ratnih zarobljenika.

Incident je izazvao mnogo reakcija baš zbog ozloglašenosti mjesta na kojem su bili. Vodili su ga smrtonosni SS odredi, a u logoru je bilo preko 280.000 zatvorenika tokom najvećeg zamaha. Osim Jevreja iz svih dijelova Evrope i SSSR, zatvoreni su bili i Poljaci, Romi i sovjetski ratni zarobljenici.

"Buhenvald" nije bio velik kao "Aušvic", koji je takođe poznat po svojim gasnim komorama, ali situacija je bila jednako teška. Neki zatvorenici smaknuti su vješanjem ili razapinjanjem na krst, dok su drugi preminuli u medicinskim eksperimentima ili su se našli pod proizvoljnom paljbom pripadnika čuvara iz SS jedinica. Nakon rata "Buhenvald" je pretvoren u memorijalni centar

Kada je američka vojska oslobodila logor 1945. utvrđeno je da je skoro svaki četvrti zatvorenik koji je tamo bio zarobljen umro.

Inače, škola "Teo Koh" koju pohađaju osvojila je nekoliko nagrada za rad protiv rasizma, a učenici devetog razreda te škole četiri mjeseca su radili na projektu koji se bavio nacizmom.

Da ironija bude još veća, škola u koju idu ova tri izgrednika nosi ime prema poznatom njemačkom antropologu Teu Kohu, dobitniku brojnih nagrada za prevenciju ekstremizma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije