Svijet

Dogovoren budžet EU za 2020. godinu

Dogovoren budžet EU za 2020. godinu
Foto: Ilustracija | Dogovoren budžet EU za 2020. godinu

BRISEL - Vlade zemalja članica Evropske unije, Evropski parlament i Evropska komisija postigli su dogovor o budžetu EU za 2020. godinu.

Budžetom se predviđa više sredstava za borbu protiv klimatskih promjena, zaštitu evropskih granica i uspostavljanje evropskog satelitskog sistema, javlja agencija Reuters.

Budžet za 2020. godinu je posljednji godišnji plan potrošnje iz sedmogodišnjeg budžetskog programa EU koji je ograničen na 1,0 odsto bruto domaćeg proizvoda evropskog bloka.

EU se obavezala da će naredne godine finansirati projekte vrijedne 168,7 milijardi evra, od čega je 21 odsto namijenjeno za mjere borbe protiv klimatskih promjena.

Budžet za 2020. godinu predviđa se oko 60 milijardi evra podrške poljoprivrednicima, ribarstvu i biodiverzitetu, kao i gotovo 59 milijardi evra za smanjenje ekonomskih i socijalnih razlika između evropskih regija.

Osim toga, gotovo 25 milijardi evra opredjeljeno je za podršku istraživanju i inovacijama u EU, za programe obrazovanja mladih, mala i srednja preduzeća i evropsku satelitsku šemu "Galileo" koja će EU učiniti nezavisnim od Sjedinjenih Država.

Još 14 milijardi evra izdvojeno je za finansiranje evropske bezbjednosti, humanitarne pomoći i novoformirane evropske pogranične garde sa 10.000 operativaca.

Sljedeći sedmogodišnji budžet važiće od 2021. do kraja 2027. godine. O njemu se trenutno vode teški pregovori, jer više neće uključivati Britaniju koja je davala veliki doprinos, pošto London želi da napusti EU 31. januara 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije