Svijet

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: Na izlaznost utiču i vremenski uslovi

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: Na izlaznost utiču i vremenski uslovi
Foto: Tanjug/AP | Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: Na izlaznost utiču i vremenski uslovi

U Francuskoj su jutros u osam časova otvorena biračka mjesta na parlamentarnim izborima u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Kako se govorilo nakon prvog kruga, u drugom krugu će ključna biti izlaznost. Naime, u prvom krugu glasanja je zabilježen rekordno nizak nivo izlaznosti, sa 52,49 odsto registrovanih birača koji su ostali kod kuće, piše France24. Lideri ljevice nastoje da obezbijede mnogo veći odziv uz očekivanje da će nezadovoljni Francuzi vjerovatno prije glasati za njih nego za vladajuću koaliciju, te da bi možda mogli da osvoje apsolutnu većinu (289 od 577 mjesta u parlamentu).

Danas i vremenski uslovi mogu biti faktor kada je riječ o izlaznosti jer je Francusku pogodio talas vrućine, a francuska meteorološka služba upozorava na temperature koje nikada ranije nisu bile zabilježene u junu u Francuskoj.

Najavljuje se da će prvi izborni rezultati biti objavljeni jedan sat po zatvaranja birališta, oko 20 časova, prenijela je TV Frans 24.

Kakve su prognoze rezultata?

Prema istraživanju agencije Elab, koalicija Emanuela Makrona "Zajedno" mogla bi da osvoji između 255 i 295 mandata u skupštini, koja ima 577 mjesta, a ljevičarska koalicija Nupes Žan-Lika Melanšona između 150 i 200 poslaničkih mjesta, što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.

Demografija izlaznosti birača ima tendenciju da ide u korist Makrona i njegove kolicije desnog centra "Zajedno", dok su njegovi glavni konkurenti, široka ljevičarska koalicija "Nova narodna ekološka i socijalna unija" (Nupes) i krajnje desničarska partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen generalno ranjiviji kada je riječ o izlaznosti jer zavise od podrške mladih i radničke klase.

Nakon što je za dlaku propustio mjesto u predsjedničkom finalu u aprilu, ljevičar Melanšon je proveo dva mjeseca lobirajući kod birača da njegovoj koaliciji Nupes daju većinu glasova i barem mu indirektno, umjesto toga daju mjesto premijera.

U televizijskom govoru prije nego što je u utorak krenuo ka istočnoj Evropi, Makron je poručio glasačima da je u interesu nacije da mu se da "solidna većina" u donjem domu parlamenta u ovim teškim vremenima.

"Ništa ne bi bilo gore nego da se globalnom neredu doda francuski nered", poručio je Makron.

Kada je riječ o Nacionalnom okupljanju liderke krajnje desnice Marin le Pen, njena stranka bi trebalo da osvoji više nego dovoljno mandata za formiranje parlamentarne grupe prvi put od 1986. godine.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Ipsos-Sopra Steria je navela da bi krajnja desnica Marin le Pen mogla da osvoji 20 do 45 mjesta, u odnosu na osam u 2017. godine.

Drugačija politička scena u odnosu na prvi Makronov mandate

Novninarka Ana Otašević rekla je ranije u razgovoru za Euronews Srbija da su se okolnosti promijenile u odnosu na to da kada je Emanuel Makron 2017. prvi put došao na vlast, imao je odriješene ruke.

"Ulazio je s velikim optimizmom i većinom koja mu je dopuštala da uđe u ozbiljnije reforme. Međutim, njegov prvi mandat obilježile su brojne društvene pobune, izlazak ljudi na ulicu, žuti prsluci i vrlo je vjerovatno da će se to ne samo nastaviti već i intenzivirati u ovim uslovima ekonomske krize, ruske vojne operacije u Ukrajini, inflacije koja je sve snažnija", objašnjava ona.

Sagovornica smatra da bi tokom ovog mandata Makron trebalo da vodi računa o tome da ne izazove novi socijalni bunt.

"Politička klima, kao i pejzaž politički se promijenio. Sada imamo te tri grupacije. Imamo snažan proboj ljevice i s druge strane desnicu, koja je neka kontrateža. Te opcije koje su bile smatrane kao radikalne sada su vrlo prisutne, one čine politički pejzaž zajedno sa Markonovim centrom", podvlači ona.

Možda Makron neće izgubiti političku većinu, kako navodi Otašević, ali kada je riječ o reformama moraće da vodi računa da ne izazove i ne produbi nezadovoljstvo.

"Kada se sljedeći put organizuju protesti, ti demonstranti će vjerovatno imati svoje predstavnike u parlamentu. Idemo ka jednoj situaciji koja je drugačija. U Francuskoj dolazi do promjena na političkoj smeni koje su značajne i za širi evropski kontekst", zaključila je novinarka lista Mond diplomatik Ana Otašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije