Svijet

Država istražuje vojnike umiješane u pogubljenje petorice muškaraca (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Država istražuje vojnike umiješane u pogubljenje petorice muškaraca (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Država istražuje vojnike umiješane u pogubljenje petorice muškaraca (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

MEKSIKO SITI - Meksički tužioci istražuju ono što je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador nazvao "pogubljenjem" petorice muškaraca u incidentu koji je izazvao bijes posmatrača ljudskih prava.

Mediji su u utorak objavili video na kojem se čini kako grupa vojnika izvlači muškarce iz slupanog kamioneta u Nuevo Laredu, pograničnom gradu u državi Tamaulipas. Vojnici su potom pretukli ljude prije nego što su ih postrojili uza zid i strijeljali.

"Očito je ovo bila egzekucija, a to se ne može dopustiti", rekao je Lopez Obrador na dnevnom brifingu za novinare u srijedu. "Odgovorni će biti predati nadležnim tijelima."

Dok je Lopez Obrador obećao odgovornost, njegova je administracija dramatično proširila ulogu državnih sigurnosnih snaga uprkos istoriji vojnih kršenja ljudskih prava koja su često prolazila nekažnjeno.

Snimak je od 18. maja i prikazuje kako se kamionet, koji su navodno progonili vojnici, zabija u zid. Grupa od desetak vojnika izvlači muškarce iz vozila.

Jedan vojnik skida pušku s kamiona i čini se da se jedinice sklanjaju i pucaju na nevidljive mete u daljini. Zatim su upucali petoricu muškaraca. Kasnije se može vidjeti kako vojnik stavlja oružje pored tijela, koristeći crvenu vrećicu da pokrije ruku - vjerovatno kako bi izbjegao otiske prstiju, prenosi "AlJazeera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije