Svijet

Duterte: Tramp nek gleda svoja posla

Duterte: Tramp nek gleda svoja posla
Foto: N.N. | Duterte: Tramp nek gleda svoja posla

MANILA - Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da će predsjedniku SAD Donaldu Trampu reći da "gleda svoja posla" ako on, tokom njihovog predstojećeg susreta, pokrene pitanje ljudskih prava na Filipinima.

Duterte, koji ne podnosi kritike na račun njegovog poštovanja ljudskih prava i rata protiv droge, najavio je šta će reći Trampu ako ga on nešto pita s tim u vezi.

"Pitate me, odgovoriću vam. Okanite se toga. To nisu vaša posla. To je moja stvar. Ja brinem o svojoj zemlji i izliječiću je", rekao je Duterte novinarima uoči polaska za Vijetnam, prenosi Rojters.

Tramp će posjetiti Manilu kao posljednju stanicu svoje 12-dnevne turneje po Aziji gdje je posjetio Japan, Južnu Koreju, Kinu, a posjetiće i Vijetnam, gde će prisustvovatni samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Danangu.

Ljudska prava, vladavina prava i pravedna suđenja vjerovatno će biti među temama o kojima će Tramp i Duterte razgovarati tokom bilateralnog susreta, rekao je prošlog mjeseca američki ambasador u Manili Sung Kim.

Inače, Tramp, koga kod kuće kritikuju zbog zanemarivanja pitanja ljudskih prava u drugim zemljama, u maju je čestitao Dutertetu na "nevjerovatnom obračunavanju sa problemom droge".

U međuvremenu, više od 3.900 Filipinaca ubijeno je, a policija je to nazvala samoodbranom u slučaju otpora koji su prižili naoružanhi osumnjičeni u Duterteovom ratu protiv droge, a kritičari upozoravaju da je reč o pogubljenjima koja se vrše bez ikakve odgovornosti.

Duterte je ranije izrazio gnjev zbog zabrinutosti administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame o vansudskim ubijanjima na Filipinima, podsjeća agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije