Svijet

Pratite nas na Google news

Dva policajca ranjena tokom protesta u Luisvilu

Dva policajca ranjena tokom protesta u Luisvilu
Foto: Tanjug/AP | Dva policajca ranjena tokom protesta u Luisvilu
Srna

LUISVIL - Dva policajca ranjena su iz vatrenog oružja tokom protesta u Luisvilu u saveznoj državi Kentaki pokrenutih zbog odluke Velike porote koja je izazvala negodovanje aktivista pokreta za građanska prava jer smatraju da nije sprovedena pravda u slučaju smrti tamnopute Brione Tejlor u martu.

Zvaničnik policije Luisvila Robert Šreder rekao je da su dva policajca ranjena i da je uhapšen osumnjičeni.

Prema njegovim riječima, policajci su u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi. On nije objavio druge detalje.

Velika porota donijela je odluku da nijedno od troje bijelih policajca koji su učestvovali u smrtonosnoj raciji na stan Tejlorove neće biti krivično gonjeno zbog njene smrti, mada su protiv njih iznesene optužbe zbog ugrožavanja njenih komšija.

Optužnica je iznesena šest mjeseci nakon što je Tejlorova /26/ ubijena ispred njenog naoružanog dječka pošto su troje policajaca upali u njen stan na osnovu naloga za pretres u sklopu istrage o krijumčarenju droge.

Nakon odluke Velike porote demonstranti su odmah izašli na ulice u najvećem gradu Kentakija i marširali su satima uzvikujući "nema života dok životi crnaca ne budu nešto značili" uz sporadične sukobe sa policijom.

Demonstracije su uglavnom bile mirne dok nije ispaljeno nekoliko hitaca nakon što je policija naredila da se okupljeni raziđu pola sata prije početka policijskog časa.

Hici su ispaljeni iz mase neposredno nakon što je policija ispalila hemijska sredstva i šok bombe.

Grad Luisvil saglasio se početkom mjeseca da će isplatiti 12 miliona dolara porodici Tejlorove radi poravnanja u tužbi za "neopravdanu smrt", čime je, prema riječima, gradonačelnika Grega Fišera, trebalo da počne proces zacjeljenja".

Američki predsjednik Donald Tramp je na društvenoj mreži "Tviter" naveo da je u molitvi uz ranjene policajce, te da je razgovarao sa gradonačelnikom Kentakija kako bi mu ponudio pomoć saveznih vlasti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije