Svijet

Džihadisti sa deset lica prijeti doživotna robija

Džihadisti sa deset lica prijeti doživotna robija
Foto: N.N. | Džihadisti sa deset lica prijeti doživotna robija

NJUJORK - Mislav Kandić (41), koji je optužen da je bio regruter i obavještajac Islamske države (IS), kriv je za udruživanje radi pružanja materijalne podrške IS, kao i za pet tačaka optužnice koje se odnose na podržavanje te militantne organizacije, piše u presudi suda u Njujorku, gdje mu prijeti i doživotna robija.

Ovaj rođeni Pećanin je, podsjetimo, jedno vrijeme živio u Sarajevu, gdje je uhapšen u avgustu 2017. godine, te četiri mjeseca kasnije deportovan u SAD, gdje je već bila podignuta optužnica zbog sumnje da je jedan od najtraženijih saradnika IS, a tamo mu je suđeno jer je imao trajnu dozvolu boravka i živio je u Njujorku.

Bezbjednosni zvaničnici ranije su rekli da je koristio najmanje 10 identiteta i pasoše šest zemalja, s kojima je putovao od SAD preko Paname i Brazila do Turske, Sirije i Njemačke.

Sud u Njujorku nije izrekao kaznu, ali ga je proglasio krivim po šest tačaka pa ga tako terete i da je pružao poršku IS u vidu osoblja, oružja, imovine, lažne opreme i dokumentacije.

"Sve to radio je od januara 2013. do 2017. godine, kada je uhapšen u Sarajevu. Presuda je uslijedila nakon trosedmičnog suđenja. Kada se potvrdi, Kandiću za četiri tačke optužnice prijeti po 20 godina zatvora, dok se za dvije tačke optužnice suočava sa doživotnom kaznom zatvora", navodi se na stranici suda.

Tužilac SAD za okrug Njujorka Breon Pis rekao je da je Kandić bio visokorangirani pripadnik IS koji je regrutovao brojne osobe za ovu organizaciju.

"Pomagao im je na putu za Siriju i druge teritorije kako bi postali pripadnici IS. Osim toga, optuženi je pomogao ekstremističku grupu na mnoge druge načine, uključujući i obezbjeđivanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta kako bi se nastavila brutalna i krvava teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane s napadima i značajnim gubicima života", rekao je tužilac.

Podsjeća da je u suđenju učestvovalo 36 svjedoka te da su sudu predstavljeni dokazi sa šest kontinenata o Kandićevom učešću u operacijama IS.

"Kandić je pokušao napustiti SAD još 2012. godine kako bi se borio. Isto je pokušao u januaru 2013. godine direktnim letom iz Toronta prema Istanbulu, ali mu nije dozvoljen ulazak u avion. Optuženi je potom krajem 2013. godine otputovao u Siriju. Tamo se pridružio uporištu IS u predgrađima Alepa", navodi se u optužnici.

Iz suda navode da je Kandić odgovoran i za kopanje tunela ispod tursko-sirijske granice kako bi se prebacilo 800 do 1.000 boraca IS. Upravljao je, dodaje se, i tokovima novca za borce u Siriji, uključujući i dvojicu boraca koji su mu dali svoje bankovne kartice koje su kasnije pokazale transakcije više od 40.000 dolara.

Osim toga, Kandić je, kako ga terete, upravljao i online grupama na Telegramu putem kojih se kupovalo i prodavalo oružje.

Bio je, terete ga, i administrator grupe koja se zvala "Tržnica halifata". Članovi su često objavljivali fotografije oružja i vojne opreme na prodaju, uključujući minobacače, samoubilačke pojaseve, jurišne puške i drugo oružje.

Osim američkih službi, u ovom slučaju aktivno su učestvovali i Kancelarija za međunarodne poslove Ministarstva pravde BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH, Služba za poslove sa strancima BiH i drugi.

U BiH je, kako je ranije objavljeno, ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica. Kad su ga, nakon nekoliko mjeseci potrage, pripadnici SIPA locirali u iznajmljenom stanu, kod sebe je imao dva lažna kosovska pasoša, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima.

Na ročištu o ekstradicijskom pritvoru pred Sudom BiH negirao je bilo kakve veze s militantima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije