Svijet

Džonson prijeti usvajanjem izmjena sporazuma o Brexitu

Džonson prijeti usvajanjem izmjena sporazuma o Brexitu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Džonson prijeti usvajanjem izmjena sporazuma o Brexitu

LONDON - Dogovor o budućim odnosima Velike Britanije i EU ponovo je danas doveden u pitanje nakon što je britanski premijer Boris Džonson zaprijetio usvajanjem zakona kojim bi bile izmijenjene odrebe sporazuma o Brexitu ukoliko do sljedećeg mjeseca ne budu usaglašeni trgovinski uslovi.

U novom zaokretu u četvorogodišnjem procesu razlaza Britanije i EU, objavljeno je da Džonsonova vlada planira novi zakon, kako bi se prevazišli dijelovi Sporazuma o povlačenju, koji je potpisan u januaru.

Ovo bi potencijalno moglo da ugrozi čitav sporazum i stvori tenzije u Sjevernoj Irskoj, gdje je morao biti napravljen specijalni aranžman da bi se izbjegla tvrda granica sa Sjevernom Irskom.

Diplomate iz EU su reagovele negativno i upozorile da bi ovakav korak, za koji se saznalo uoči nove runde razgovora u Londonu, mogao da naruši globalni ugled Britanije i ugrozi šanse za usaglašeno raskidanje veza Britanije i evropskog bloka 31. decembra.

Britanija je napustila EU 31. januara, ali su razgovori o trgovinskom sporazumu koji treba da stupi na snagu u decembru zapeli na pitanjima državne pomoći i ribolova.

London je odredio 15. oktobar kao posljednji rok za zaključenje sporazuma.

"Ako ne budemo mogli da se dogovorimo do tada, ne vidim kako može biti sigurnog sporazuma o slobodnoj trgovini među nama i to treba da prihvatimo i mi i oni i da krenemo dalje", navodi se u Džonsonovim komentarima koje je objavila njegova kancelarija.

Evropske diplomate kažu da Britanija prijeti urušavanjem čitavog procesa da bi Brisel prvi popustio. Neki smatraju da Džonson koristi mogućnost razlaza sa Unijom bez dogovora radi odvlačenje pažnje sa krize koju je izazvala pandemija virusa korona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije