Svijet

Pratite nas na Google news

EU i Rusija: Hitno prekinuti vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu

EU i Rusija: Hitno prekinuti vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu
Foto: Tanjug/AP | EU i Rusija: Hitno prekinuti vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu
Agencije

BRISEL/MOSKVA - EU pozvala je na hitan prekid vojnih aktivnosti i bezuslovni povratak pregovorima u Nagorno-Karabahu.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel ocjenjuje da su posljednji izvještaji iz zone konflikta u Nagorno-Karabahu "ozbiljno zabrinjavajući".

"Vojna akcija mora da se zaustavi pod hitno, kako bi se izbjegla dalja eskalacija. Trenutni i bezuslovni povratak pregovorima je jedni put naprijed", poručio je Mišel.

Predsjednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina nakon čega je i Jermenija proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Iz regiona stižu informacije o obnovljenim sukobima između Jermenije i Azerbejdžana.

Lavrov: Neophodan hitan prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, u razgovoru sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom, izrazio je zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava u Nagorno Karabahu.

"Lavrov je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava velikih razmjera na liniji dodira i o informacijama o poginulim i ranjenim. Naglašena je potreba za što skorijim prekidom vatre", saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopšteu se dodaje da će "Rusija, zajedno sa ostalim kopredsjednicima Minske grupe OEBS-a, nastaviti da preduzima napore s ciljem stabilizacije situacije".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije