Svijet

EU se oglasila nakon informacija da je Prigožin poginuo

EU se oglasila nakon informacija da je Prigožin poginuo
Foto: Tanjug/AP/Pexels | EU se oglasila nakon informacije da je Prigožin poginuo

Evropska unija poručila je da je "teško provjeriti" izvještaje prema kojima je vođa Vagnera, Jevgenij Prigožin, sinoć poginuo u avionskoj nesreći.

"Vidjeli smo izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Jevgenij Prigožin, vođa grupe Vagner, zajedno s članovima svoje pratnje i članovima posade," rekao je danas na presici Piter Stano, portparol EU za spoljnje poslove i bezbjednosnu politiku.

"Ali, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, to je za nas vrlo teško potvrditi, pa zato nije na nama da komentarišemo", dodao je Stano. 

Stano je istakao da su "negativne akcije" Prigožina učestvovanje u ratu u Ukrajini i operacijama u afričkim zemljama, prenosi Index.

"Svugdje gdje su bili ostavili su trag kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava. Postoji puno neodgovornosti, nejasna su pravila prema kojima djeluju," rekao je Stano. 

Buduće operacije grupe neće biti pogođene samo "navodnom smrću Prigožina", već i "događajima u junu" kada je grupa odlučila marširati prema Moskvi u kratkotrajnoj pobuni, dodao je.

Stano je rekao da se EU nada da će "negativni uticaj" operacija Vagnera prestati, ali je svjestan da se plaćenička grupa "ne veže samo uz ime svog vođe". 

Istakao je da je povezanost grupe s Kremljom jedno od nekoliko "složenih pitanja", dok je takođe naglasio da nije na EU da "nagađa hoće li navodna smrt Prigožina u avinskoj nesreći imati bilo kakve specifične posljedice na aktivnosti Vagnera."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije