Svijet

Egipat traži 900 miliona dolara zbog blokade Sueckog kanala

Egipat traži 900 miliona dolara zbog blokade Sueckog kanala
Foto: DPA/PIXSELL | Egipat traži 900 miliona dolara zbog blokade Sueckog kanala

Egipat traži 900 miliona dolara odštete nakon blokade Sueckog kanala krajem marta, a kontejnerski brod koji ju je izazvao je zaplijenjen, izvijestio je vladin dnevni list Al-Ahram.

Sinoć je šef Uprave Sueckog kanala (SCA) na državnoj televiziji rekao da se vode pregovori o naknadi štete koju je izazvao Ever Given koji je zapeo u kanalu i paralizovao promet na ključnoj morskoj putanji. Egipat tvrdi da nije napravio grešku u tom incidentu i prebacuje odgovornost na brod.

"Pregovori se nastavljaju, ima još puno neusuglašenih stvari sa firmom i osiguranjem, počevši od iznosa", rekao je admiral Osama Rabie.

Izvor iz SCA potvrdio je agenciji France Prese da se vode pregovori s japanskom firmom Shoei Kisen, koja je vlasnica broda, te s osiguravajućim kućama. Al-Ahram prenosi da je admiral rekao da njegova zemlja traži 900 miliona dolara.

Brodovi su bili blokirani gotovo sedam dana

"Panamski brod Ever Given zaplijenjen je zbog neisplate 900 miliona dolara prema presudi trgovačkog suda Ismailije", rekao je izvor. Isti izvor navodi da taj iznos odgovara gubicima koje je brod izazvao vlastima i troškovima njegovog odsukavanja i održavanja.

Promet kanalom, kojim se odvija više od 10 odsto svjetske trgovine, nastavljen je 29. marta nakon odsukavanja broda uz pomoć međunarodnih stručnjaka. Više od 400 brodova bilo je blokirano šest dana.

Brod koji je plovio pod panamskom zastavom, dug poput četiri fudbalska igrališta, od tada je usidren u jezeru Grand Lac Amer u sredini kanala.

SCA navodi da je Egipat tokom incidenta gubio između 12 i 15 miliona dolara dnevno. Među glavnim izvorima prihoda zemlje, prolazak kanalom je 2019-2020. Egiptu donio 5.7 milijardi dolara.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije