Svijet

Zbog blokade Sueckog kanala stoji više od 300 brodova

Zbog blokade Sueckog kanala stoji više od 300 brodova
Foto: Tanjug / Maxar Technologies via AP | Zbog blokade Sueckog kanala stoji više od 300 brodova

KAIRO - Direktor egipatske Uprave Sueckog kanala (SCA) Osama Rabi potvrdio je da čak 321 brod čeka prolaz kroz Suecki kanal nakon što se gigantski teretni brod "Evergreen" nasukao prije pet dana i blokirao plovni put.

"Ukupno 321 brod je zaglavljen na sjevernom i južnom kraju kanala, kao i na jezeru u blizini Ismailije i svakom je pružena logistička podrška", izjavio je Ravi na konferenciji za novinare u subotu u Ismailiji, prenosi "Reuters".

Egipatski zvaničnik je rekao i da je sa broda uklonjeno 9.000 tona balastne vode kako bi se oslobodio , ali da je situacija komplikovana jer teretnjak duži od širine kanala.

Agencija navodi da je Rabi naglasio da se brodovi koji čekaju mogu slobodno preusmjeriti oko Rta dobre nade, što je dvije nedjelje duži put, ali još niko nije to učinio.

Veliki teretni brod "Evergreen", dužine 400 metara i širok 59 metara, poslije iznenadnog udara vjetra koji mu je poremetio kurs, ukoso se nasukao u Sueckom kanalu, na tom mjestu širokom manje od 300 metara, čime je blokirana jedna od arterija svjetske ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije