Svijet

Erdoan: Bombardovanje Idliba može izazvati masakr

Erdoan: Bombardovanje Idliba može izazvati masakr
Foto: Ilustracija | Erdoan: Bombardovanje Idliba može izazvati masakr

ISTANBUL - Bacanje bombi i projektila u pokrajinu Idlib u Siriji moglo bi da izazove masakr, upozorio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

On je novinarima u avionu na putu ka Kirgiziji rekao da bi se, usljed "kiše projektila", u Idlibu mogao dogoditi ozbiljan masakr, prenio je dnevni list "Hurijet". 

"Naša saradnja sa Rusijom veoma je važna sada kada SAD bacaju loptu u polje Rusije i obrnuto", istakao je Erdoan i napomenuo da se u Idlibu pokreće "veoma nemilosrdan proces", uz rizik od izbijanja težih sukoba, koji bi izazvali novi priliv izbjeglica. 

Erdoan je dodao da bi 3,5 miliona ljudi iz Idliba u slučaju užasa ponovo došlo u Tursku, prenio je AFP. 

Turski predsjednik će se u petak, 7. septembra, sastati sa predsjednicima Rusije i Irana Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem, a istog dana zakazana je i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u Idlibu. 

Erdoanovi komentari uslijedili su u periodu kada se snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada približavaju području Idliba, spremajući veliku ofanzivu, za koju se mnogi plaše da bi mogla izazvati humanitarnu katastrofu koja bi imala najveće razmjere od početka građanskog rata u Siriji.

Vlasti u Damasku i njihovi saveznici u Moskvi obećali su da će iskorjeniti džihadističke grupe, koje su dominantne u području pokrajine Idlib.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije