Svijet

Erdoan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

Erdoan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Erdoan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

"Turska ne može da kaže 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće", rekao je Erdoan, prenose RIA Novosti.

On je najavio da će delegacije te dvije zemlje u ponedjeljak posetiti Tursku, ali je poručio da "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubijedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Rojters.

Ocijenio je da bi NATO postao "mjesto koncentracije predstavnika terorističkih organizacija", kada bi Finska i Švedska postale članice tog saveza.

Švedsku je nazvao "gnijezdom" terorizma, dodajući "da ima teroriste i u parlamentu".

"Nijedna od te dvije zemlje nema jasan, otvoren stav prema terorističkim organizacijama. Kako možemo da im vjerujemo", rekao je Erdoan.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište osobama koje su povezane sa grupama koje smatra terorističkim, odnosno s Radničkom partijom Kurdistana i pristalicama propovjednika Fetulaha Gulena koga optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

Turska državna televizija TRT Haber javila je danas i da Švedska i Finska nisu odobrile repatrijaciju 33 osobe na zahtjev Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije