Svijet

Erdoan: Nemoguće uspostaviti mir sa Asadom

Erdoan: Nemoguće uspostaviti mir sa Asadom
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Nemoguće uspostaviti mir sa Asadom

TUNIS - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je izjavio da je sirijski predsjednik Bašar el Asad terorista i da je s njim nemoguće nastaviti napore u pravcu uspostavljanju mira u Siriji, prenijeli su mediji u Tunisu.

On je tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Tunisa Bedžijem Saidom Esebsijem rekao da je Asad "definitivno terorista, koji sprovodi državni terorizam".

"Nemoguće je nastaviti sa Asadom. Kako možemo da prihvatimo budućnost s nekim ko je ubio skoro milion svojih građana", rekao je Erdoan tokom posjete Tunisu.

Turska je zahtijevala smjenu Asada i podržala pobunjenike u borbi sa ciljem smjene sirijske vlasti, ali su iz Ankare popustili sa zahtjevima otkako su počeli da rade na političkom rješenju sa Asadovim saveznicima Rusijom i Iranom.

Iako Ankara već duže vrijeme zahtijeva smjenu sirijskog predsjednika, turske vlasti su se više usredsredile na prijetnju od islamskih militanata i kurdskih boraca, koje u Turskoj smatraju saveznicima Radničke partije Kurdistana (PKK), a za koju tvrde da je fomirala "teroristički koridor" na južnoj granici Turske.

"Ne možemo reći da će se Asad izboriti s tim i za Tursku je nemoguće da to prihvati. Sjeverna Sirija je predata kao teroristički koridor. Nema mira u Siriji sa Asadom", zaključio je Erdoan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije