Svijet

Erdoan: Ubistvo Kašogija unaprijed organizovano

Erdoan: Ubistvo Kašogija unaprijed organizovano
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Ubistvo Kašogija unaprijed organizovano

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je u govoru u parlamentu rekao da je ubistvo novinara Džamala Kašogija unaprijed organizovano.

Kako je naveo, saudijski obavještajci su počeli da spremaju ubistvo čim su saznali da će Kašogi doći u saudijski konzulat kako bi uzeo dokumente za vjenčanje.

Odgovornima za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija trebalo bi da se sudi u Turskoj, jer se ubistvo dogodilo u toj zemlji, izjavio je Erdoan.

"Pozivam saudijskog kralja i vrh administracije Saudijske Arabije da razmotre moj predlog. Oni će odlučiti o tome, ali ovo je moj prijedlog. To se dogodilo unutar granica naše države. Nećemo šutjeti na to ubistvo. Čekali smo rezultate istrage da nikoga pogrešno ne sumnjičimo", rekao je Erdoan.

On je istakao da je "svirepo ubistvo Kašogija uvreda za cijelo čovječanstvo" i naglasio da se ono nije dogodilo spontano već da je bilo unaprijed planirano.

Kako je rekao, za ubistvo saudijskog novinara je odgovorno 18 osoba, od kojih je 15-oro stiglo iz Saudijske Arabije u Tursku da bi to obavili, a troje su radnici Konzulata u Istanbulu u kojem se ubistvo dogodilo.

Kao dokaze Erdoan je iznio tvrdnje da su uklonjeni hard diskovi na kojim se čuvaju snimci sigurnosnih kamera u konzulatu.

On je rekao da pripisivanje tog problema nekolicini službenika bezbjednosti i obavještajaca, neće zadovoljiti ni Tursku ni međunarodnu zajednicu.

Saudijska Arabija je nakon dve nedelje negiranja, tokom vikenda saopštila da je Kašogi ipak ubijen u konzulatu te države u Istanbulu u koji je ušao 2. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije