Svijet

Erdoan: Vašington sponzoriše Islamsku državu

Erdoan: Vašington sponzoriše Islamsku državu
Foto: Arhiva NN | Erdoan: Vašington sponzoriše Islamsku državu

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan tvrdi da akcije SAD u Siriji nisu u skladu sa odnosima dvije savezničke države.

On je optužio Vašington za sponzorisanje Islamske države i za neispunjavanje obećanja da će sirijske Kurde protjerati iz regija koje su oslobođene od džihadista.

“Oni kažu da se bore protiv ID, ali šta zapravo rade? Daju im gomilu dolara... SAD konstantno krše naše dogovore. Kada smo ponudili da radimo zajedno u Manbidžu i Raki, rekli su da nijedan Kurd neće ostati tamo“, rekao je Erdoan.

Kako je istakao, Ankara ne želi da bude saveznik SAD u dijelu sirijske granice kod Afrina, koji kontrolišu sirijski Kurdi jer, naglašava, “Amerika nije održala datu riječ“.

Erdoanova izjava stiže posle najava da će Turska sa Rusijom krenuti u akciju u tom regionu.

Erdoan povukao vojnike: "Moje ime među neprijateljima"

Turska je povukla svoje vojnike iz vojne vježbe NATO u Norveškoj.

Razlog za to je što se ime utemeljitelja moderne turske države i aktuelnog predsjednika našlo među "neprijateljima", piše "Hurijet".

"Dogodio se incident u Norveškoj. Stavili su kartu s neprijateljima na kojoj je bilo ime Mustafe Kemala Ataturka i moje ime", objasnio je turski predsjednik Erdoan, prenosi "Večernji list".

"Bila je to vježba NATO i mi smo na nju poslali 40 vojnika koje smo odlučili da povučemo", rekao je predsjednik i dodao da su njihova imena sklonjena s popisa neprijatelja, ali da svejedno ne žele da imaju vojnike na toj vežbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije