Svijet

Erdoan favorit Vladimira Putina

Erdoan favorit Vladimira Putina
Foto: Twitter / Printscreen | Erdoan favorit Vladimira Putina

ANKARA - Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan će na predsjedničkim izborima koji se održavaju sutra biti favorit Vladimira Putina.

To je teška istina koju će morati da progutaju njegovi NATO saveznici koji su se, iako potajno, nadali promjeni. Erdoganova sve autoritarnija vladavina, ekonomska ekscentričnost i svojeglavost unutar NATO-a izazvali su sve dublju uzbunu među saveznicima, piše "Sky news".

Kako navode, Erdoanov poraz bi bio dobrodošao kao nagovještaj promjena i pad jednog populističkog moćnika, kog bi drugi možda mogli da slijede, ali razočarano navode da su sada te nade splasnule. S obzirom da njegova pozicija očigledno jača uoči drugog kruga ovih izbora, na Zapadu će gotovo sigurno doći do razočaranja.

Erdoanov rival Kemal Kiličdaroglu nije naročito poznat van Turske, ali je zapadnim kreatorima politike ponudio utjehu za frustracije koje je Erdoan stvorio. On je računovođa i birokrata sa reputacijom političara i sekulariste koji želi da obnovi turske odnose sa Zapadom i da pridobije povjerenje NATO saveznika.

"Sky news" navodi da "čovjek koji je počeo da se zalaže za članstvo svoje zemlje u EU vodi Tursku u drugom i nepredvidivom pravcu" i ukazuje na "njegovo loše upravljanje privredom".

Dodaje da vremešni Erdoan suprotno svakoj ekonomskoj logici, ne vjeruje da povećanje kamatnih stopa smanjuje inflaciju i da to kombinuje sa hroničnom korupcijom i lošim upravljanjem, zbog čega je i turska ekonomija na putu propasti sa inflacijom koja bjesni iznad 80 odsto. Ekonomski neuspjeh može biti uvod u političku nestabilnost.

"Gospodin Erdoan je izbor Kremlja, đavo kojeg je Putin upoznao i smatrao korisnim čak i ako su njihovi odnosi u potpunosti transakcijski. On je govorio o svom posebnom odnosu sa Putinom i međusobnoj potrebi dvije zemlje. On odbija da se pridruži sankcijama Zapada Rusiji. Kupio je ruske protivvazdušne odbrambene sisteme, što je izazvalo svađe širom NATO saveza", piše "Sky news".

Navode i da je ambivalentnost Turske u ovom sukobu koristila Zapadu, ali ukazuju da je Ankara odigrala važnu ulogu u posredovanju u dogovoru koji je omogućio isporuku ukrajinskog žita, kao i da to može igrati ulogu u pregovorima o okončanju sukoba kada se oni konačno dogode.

Podsjećaju i da Turska isporučuje bespilotne letjelice Kijevu, ali da takođe nastavlja da blokira pristupanje Švedske NATO-u i ističu da "nije igrala ni blizu uloge podrške kojoj se alijansa mogla nadati".

Za zapadne vlade Turska je cinično iskoristila sukob za ekonomsku dobit, kupujući rusku energiju po obarajućim stopama i profitirajući od sankcija. U zapadnim prestonicama, kako pišu, još više nelagode izaziva demokratsko nazadovanje, situacija u vezi sa ljudskim pravima u Turskoj koja postaje zabrinjavajuća i rastući autoritarizam. Ukazuju da je Kiličdaroglu obećao promjenu i resetovanje odnosa, što bi za saveznike bilo osvježenje. Za Erdoana navode da je zapravo sve suprotno - svojevoljni i nepredvidivi saveznik sa ekonomijom koja je u sve težoj situaciji. Njegove zapadne kolege bi sa zadovoljstvom voljele da proglase kraj "Erdoanove ere".

Umjesto toga, možda će morati da trpe više godina njegove vladavine, prenosi "b92".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije