Svijet

Erdogan imenovao bivšeg američkog izvršnog direktora na čelo centralne banke Turske

Erdogan imenovao bivšeg američkog izvršnog direktora na čelo centralne banke Turske
Foto: Twitter / Printscreen | Erdogan imenovao bivšeg američkog izvršnog direktora na čelo centralne banke Turske

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je bivšeg koizvršnog direktora sa sjedištem u SAD-u na čelo turske centralne banke u još jednom znaku da bi njegova administracija mogla slijediti konvencionalniju ekonomsku politiku.

Erdogan je za guvernera imenovao Hafize Gaje Erkan za koizvršnu direktoricu Prve banke Turske.

Ova 41-godišnjakinja obrazovana na Prinstonu postaje prva žena guverner Turske centralne banke.

Erdogan je osvojio treći predsjednički mandat na izborima prošlog mjeseca dok se zemlja bori s krizom troškova života potaknutom inflacijom koja je u oktobru dostigla vrhunac od nevjerovatnih 85 odsto.

Kritičari za previranja krive Erdoganovu politiku snižavanja kamatnih stopa radi promovisanja rasta. Pristup je u suprotnosti s konvencionalnim ekonomskim razmišljanjem koje poziva na povećanje stopa u borbi protiv inflacije.

Erdogan je u subotu ponovno imenovao Mehmeta Simseka, bivšeg bankara, ministra finansija i zamjenika premijera, na mjesto ministra finansija i riznice. U Vladu se vratio nakon pet godina pauze od politike.

Imenovanja Simseka i gospođe Erkan smatraju se pokazateljima da bi Erdogan mogao odustati od politike koju su mnogi ekonomisti označili kao "neortodoksnu".

Gospođa Erkan je zamijenila Sahapa Kavčioglua koji je nadgledao niz smanjenja stopa od 2021. godine, prenosi "IrishExaminer".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije