Svijet

Erdogan počeo treći mandat: Nastavićemo snažno raditi da zaliječimo rane

Erdogan počeo treći mandat: Nastavićemo snažno raditi da zaliječimo rane
Foto: Tanjug/AP | Erdogan počeo treći mandat: Nastavićemo snažno raditi da zaliječimo rane

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan položio je zakletvu u parlamentu Turske i preuzeo dužnost šefa države.

Erdogan je ovim činom i zvanično započeo treći mandat predsjednika države.

Erdogan je nakon svečanog polaganja zakletve napustio turski parlament, odakle je u pratnji najbližih saradnika stigao do Anitkabira, mauzoleja osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

"Blagosloveni smo što služimo našoj naciji još pet godina. Neumorno ćemo raditi na tome da naš 'vijek Turske' ostvarimo. Kao predsjednik Turske, nastaviću zajedno sa mojim saradnicima da veličam našu naciju i da uzdižemo naš narod", rekao je Erdogan.

Potom je uslijedila raskošna ceremonija u predsjedničkoj palati na kojoj je Erdogan u prisustvu brojnih zvanica pozvao na jedinstvo i jačanje države.

Povezana vijest:

Ceremonija povodom inauguracije Erdogana u palati predsjednika

"Vjerujem da su ovi izbori na kojima je predsjednički sistem dobio potvrdu naroda, otvorili vrata novog perioda pred našim narodom. Nastavićemo snažno raditi da zaliječimo rane razornog zemljotresa, a žrtve zemljotresa što prije vratimo u njihove domove. Јoš jednom obećavamo da ćemo nastaviti jačati jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu. Neka nam Bog pomogne na tom putu", rekao je on.

Ceremoniji inauguracije u predsjedničkoj palati prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ovo je Erdoganu treći predsjednički mandat, nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora i time produžio dvodecenijsku vladavinu za još pet godina.

Očekuje se da će Erdogan večeras predstavi i svoj novi kabinet.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije