Svijet

Evropska komisija tuži Mađarsku zbog zakona o azilu

Evropska komisija tuži Mađarsku zbog zakona o azilu
Foto: N.N. | Evropska komisija tuži Mađarsku zbog zakona o azilu

BRISEL - Evropska komisija podnijela je danas tužbu protiv Mađarske zbog neusklađenosti zakona o azilu i povratku migranata i poslala joj upozorenje zbog zakona koji kriminalizuje aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, izjavila je portparolka EK Mina Andreeva.

Istovremeno, EK je poslala pismo upozorenja, što je prvi korak u pokretanju postupka protiv države članice, zbog novog mađarskog zakona koji kriminalizuje aktivnosti nevladinih organizacija koje pomažu migrantima, nazvanim "Stop Soroš", prenosi MTI.

Andreeva je rekla da je EK mađarskoj vladi uputila zvanično upozorenje i dala joj rok od dva mjeseca da odgovori na njega.

Tužba je podnijeta zbog toga što mađarski zakon predviđa da se zahtjev za azil može podnijeti samo unutar tranzitnih centara za izbjeglice, u koje je pristup dopušten samo ograničenom broju osoba, ali i zato što mađarski zakon nije u skladu s evropskim koji predviđa da se osoba može zadržati u tranzitnom centru najviše četiri nedjelje.

Kako se navodi, mađarski parlament usvojio je te zakone u junu sa ciljem da kazni "promociju ili organizovanje ilegalne migracije".

Venecijanska komisija Savjeta Evrope ranije je kritikovala pojedine dijelove novih zakona, navodeći da ozbiljno ugrožavaju rad legitimnih civilnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije