Svijet

Evropska unija Trampu: Ne pokrećite novu trku u naoružanju

Evropska unija Trampu: Ne pokrećite novu trku u naoružanju
Foto: Tanjug/AP | Evropska unija Trampu: Ne pokrećite novu trku u naoružanju

BRISEL - Evropska unija pozvala je američkog predsednika Donalda Trampa da razmisli o mogućim posljedicama koje bi povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom imalo po američke građane i svijet.

"Osim što pozivaju Rusiju da ostane pri sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, države Evropske unije takođe očekuju "da SAD uzmu u obzir posljedice njihovog mogućeg povlačenja iz INF po sopstvenu bezbjednost, po bezbjednost svojih saveznika i čitavog svijeta", navodi se u saopštenju EU, prenosi AP.

Takođe se navodi da je taj sporazum bio ključni kamen temeljac evropske bezbjednosti i strukture više od tri decenije i pomogao da se suzbije proliferacija oružja masovne destrukcije.

"Svijetu ne treba još jedna trka u naoružanju koja nikome ne bi donijela dobro, već suprotno, svima bi donijela nestabilnost", poručuje EU.

Američki predsjednik rekao je u subotu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija "godinama" krši taj sporazum i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da posjeduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometara.

"Nastavljamo dok se Rusija i Kina ne urazume"

Tramp upozorio je da SAD namjeravaju da jačaju sopstveni arsenal nuklearnog naoružanja kako bi izvršile pritisak na Rusiju i Kinu, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je Tramp ponovio ocjenu da se "Rusija nije pridržavala Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa" koji je potpisan 1987. i iz kojeg je ponovo zaprijetio da će povući SAD.

"Dok se ljudi ne urazume, SAD će jačati sopstveni nuklearni arsenal", rekao je Tramp i potom dodao da se to "odnosi na Rusiju i Kinu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije