Svijet

Evropski sud: Osuda Rusije zbog "ponižavanja" "Pusi Rajot"

Evropski sud: Osuda Rusije zbog "ponižavanja" "Pusi Rajot"
Foto: TASS | Evropski sud: Osuda Rusije zbog "ponižavanja" "Pusi Rajot"

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava presudio je da su prestroge bile mjere koje je Rusija preduzela 2012. protiv pank grupe "Pusi Rajot" zbog njiihovog protesta u moskovskoj sabornoj crkvi.

Sud u Strazbru je saopštio da su članice grupe tada bile podvrgnute "ponižavajućem tretmanu i prestrogoj presudi", zbog čega je naložio Rusiji da plati 48.760 evra na ime odštete i sudskih troškova.

Sud je u odluci naveo da "prihvata da je reakcija na kršenje pravila ponašanja na mjestu verskog bogosluženja mogla biti opravdana", ali je, kako prenosi Rojters, zaključio da je izuzetno stroga kazna zatvora za to što su "nosile odjeću svjetlih boja, mahale rukama i skakale, koristeći snažan jezik, a da pri tom nije analizirana lirika njihove pjesme niti kontekst njihovog performansa".

U obrazloženju se navodi i da je Rusija prekršila odredbe Konvencije o zabrani nehumanog ili ponižavajućeg tretmana.

"Aktivistkinje su morale da pretrpe poniženje stalne izloženosti u staklenoj kabini, što ih je, kao i obezbjeđenje, sprečavalo da komuniciraju sa svojim advokatima tokom suđenja, a da ih drugi ne čuju", objašnjenje je suda.

Za sada nema reagovaranja iz Rusije na ovu odluku, a sud u Moskvi je juče na 15 dana zatvora osudio četiri članice "Pusi Rajota" zbog toga što su uletjele na teren u lažnim policijskim uniformama tokom finalne utakmice Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Inače, odluka suda u Strazburu odnosi se na događaj iz 2012. kada su tri aktivistkinje krivično gonili ruski sudovi zbog toga što su izvele "pank molitvu" u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, što su učinile u znak protesta protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dvije članice grupe, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, provele su zbog toga oko dvije godine u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije