Svijet

Francuska luka spremna da primi migrante

Francuska luka spremna da primi migrante
Foto: Ilustracija | Francuska luka spremna da primi migrante

PARIZ - Direktor francuske luke Sete Žan-Klod Žajsot, rekao je da je spreman da primi spasilački brod sa migrantima "Akvarijus" ukoliko to odobri Vlada Francuske.

Operatori "Akvarijusa", koji prevozi 141 migranta, pozvali su juče evropske zemlje da pronađu utočište za ove ljude, nakon što su Malta i Italija ponovo zabranile brodu da pristane u njihovim lukama.

Žajsot, direktor luke na obali Sredozemnog mora, rekao je agenciji AFP da je spreman da dozvoli migrantima iz Somalije i Eritreje da se iskrcaju.

"Imamo luku, tri pristaništa su spremna i možemo da primimo ove migrante bilo kada, ali oni ne mogu da dođu bez odobrenja francuskih vlasti", rekao je Žajsot.

Portparol Evropske komisije Tove Ernst izjavio je da je u kontaktu sa "brojnim državama koje su se obratile povodom ovog incidenta", kako bi se pronašlo "brzo rješenje".

"Akvarijus" je u junu proveo devet dana na moru sa 630 migranata, nakon što su ga odbili Rim i Valeta, a svoje spasilačke operacije nastavio je prošle sedmice u blizini obale Libije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije