Svijet

Francuska mijenja granicu pristanka na spolni odnos?

Francuska mijenja granicu pristanka na spolni odnos?
Foto: Ilustracija | Francuska mijenja granicu pristanka na spolni odnos?

PARIZ - Francuska bi mogla promijeniti granicu pristanka na spolni odnos na 13 godina.

Francuska razmatra promjenu zakona koji određuje dobnu granicu pristanka na spolni odnos nakon dva slučaja u kojima su muškarci oslobođeni optužbi za silovanje 11-godišnjih djevojčica.

Ministarka Marlen Šiapa izjavila je da vlada razmatra uvođenje fiksne dobne granice, ispod koje bi seksualni odnos automatski bio određen kao silovanje.

Granica pristanka u Francuskoj je 15 godina, ali ona nije fiksna i tužioci uvijek moraju dokazivati da spolni odnos nije bio dogovoran. Ako nije dokazano nasilje i prisila, silovatelji mogu biti optuženi samo za zlostavljanje i odslužiti maksimalnu kaznu od pet godina zatvora, uz novčanu kaznu od 75.000 evra.

Šiapa je izjavila da vlada raspravlja o postavljanju granice između 13 i 15 godina. Iako nema globalnog dogovora, dobna granica pristanka na spolni odnos u većini država je 16 godina.

Javni tužilac izjavio je u subotu da je 30-godišnji muškarac oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnjakinje 2009. godine, kada je imao 22 godine. Žrtva mu je navodno lagala o svojim godinama, a njena porodica je saznala tek nakon što je zatrudnjela. Pošto nije bilo dokaza o nasilju, muškarac je oslobođen.

U septembru je 28-godišnjak oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnje djevojčice koja ga je navodno pratila do njegove kuće iz parka. Tužioci su naveli da nije bilo nasilja, prisile, prijetnje ni iznenađenja i muškarac je oslobođen jer je sud zaključio da je djevojčica pristala na spolni odnos, piše Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije