Svijet

Francuska pokrenula sudsku istragu o Makronovom pomoćniku

Francuska pokrenula sudsku istragu o Makronovom pomoćniku
Foto: Tanjug/AP | Francuska pokrenula sudsku istragu o Makronovom pomoćniku

PARIZ - Francuske vlasti pokrenule su danas sudsku istragu o napadu jednog od najbližih pomoćnika za bezbjednost francuskog predsjednika Emanuela Makrona, Aleksandra Benale, na jednog demonstranta u maju ove godine.

Benala je snimljen kako tuče mladog demonstranta, što je izazvalo prvu veliku političku krizu francuskog lidera, koji je stupio na dužnost prošle godine, prenio je AP.

Iz kancelarije pariskog tužilaštva saopšteno je da su Benala i još četiri osobe, koje se nalaze pod sudskom kontrolom, izašle pred sudiju, kao i da bi uskoro mogle da budu podignute optužnice.

Među navedene četiri osobe je Vinset Krejs, koji je radio za Makronovu partiju i bio uz Benalu na dan napada, i još tri policajca osumnjičena da su nelegalno predali Benali snimak događaja ranije ove nedelje.

Kancelarija pariskog tužilaštva dodaje da je Benali i Krejsu sada zabranjeno da poseduju oružje i rade na javnoj funkciji.

Makronov pomoćnik Benala zadržan je u petak u policiji radi ispitivanja, nakon što je na društvenim mrežama objavljen amaterski video-snimak na kojem se vidi kako on, sa policijskim šlemom na glavi, u trenutku kada je bio van dužnosti, vuče jednu ženu, a potom tuče mladog demonstranta na zemlji.

Kako je ranije saopšteno iz kancelarije tužilaštva u Parizu, Jelisejska palata je u petak otpustila Benalu.

Benala je prvobitno nakon objavljivanja snimka bio suspendovan na 15 dana, nakon čega mu je dozvoljeno da se vrati na posao, ali je francusko predsjedništvo, pod pritiskom, u petak saopštilo da je odlučilo da počne proceduru njegovog otpuštanja sa dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije