Svijet

Francuski mediji pitaju: Da li je Francuska bezbjednosno probušena?

Francuski mediji pitaju: Da li je Francuska bezbjednosno probušena?
Francuski mediji pitaju: Da li je Francuska bezbjednosno probušena?

PARIZ - "Ovog puta to je rat" i "Rat u sred Pariza", osvanulo je danas na naslovnim stranama tiražnih francuskih listova Parizijen i Figaro. Novi teroristički napadi bacaju sijenku na sposobnost Francuske da osigura bezbjednost.

Sinoćni napad usledio je deset mjeseci posle terorističkih napada na satirički nedeljnik Šarli Ebdo.

"Ovog puta je rat", objavio je na naslovnoj strani dnevnik "Parizijen".

List "Figaro" je na sličan način reagovao i na naslovnoj stranici objavio naslov - "Rat u centru Pariza".

Brojni listovi pozvali su na jedinstvo u Francuskoj, koja se još oporavlja od terorističkih napada, izvršenih u januaru, kada je ubijeno 17 ljudi.

"U ime istinskih jučerašnjih mučenika, nedužnih žrtava i u ime Republike, Francuska će ostati jedinstvena", piše "Parizijen.

LJevičarski list "Liberasion" smatra da je "teroristički varvarizam" prešao "istorijsku granicu" i poziva Francusku da bude odlučna u svojoj borbi.

"Nemoguće je ne povezati ove krvave događaje sa borbama na Bliskom istoku, gdje Francuska ima ulogu koju mora nastaviti bez zaustavljanja", ističe urednik "Liberasiona" Loren Žofrin u članku objavljnom u tom listu.

Sportski dnevnik "Lekip" preko cijele naslovne strane objavio je samo jednu riječ - "Užas".

Listovi su odmah povukli paralelu između napada u januaru na satirični magazin "Šarli Ebdo", kada je ubijeno 17 osoba, nakon čega je objavljen i slogan "Ja sam Šarli".

"Mi smo Šarli. Mi smo Pariz", napisao je regionalni dnevnik "Republik de Pirene".

U Parizu je za ponedeljak zakazano obiljeležavanje 70 godina rada Uneskoa i očekuje se dolazak više šefova država, dok je za kraj novembra zakazana konferencija UN o klimi na kojoj bi trebalo da se okupi 40.000 ljudi, među kojima više od 100 lidera iz cijelog svijeta na otvaranju 30. novembra.

Iranski presjednik Hasan Rohani danas je otkazao dvodnevnu posjetu Francuskoj, koju je trebalo da počne u ponedjeljak.

Bilans terorističkog napada je najmanje 120 mrtvih i više od 200 povredjenih od kojih 80 teže. Predsjednik Fransoa Oland proglasio je vanredno stanje i zatvorio granice.

Osam napadača je mrtvo, a od toga sedmoro su aktivirali eksplozivne pojaseve tokom napada ili kada su njih napale snage bezjbednosti. Vlasti govore o mogućnosti da su imali saučesnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije