Svijet

Francuski sud potvrdio zatvorsku kaznu za člana Alžirske grupe

Francuski sud potvrdio zatvorsku kaznu za člana Alžirske grupe
Foto: Pixabay | Francuski sud potvrdio zatvorsku kaznu za člana Alžirske grupe

PARIZ - Saber Lahmar, bivši zatvorenik Gvantanama, ostaje u zatvoru nakon što mu je francuski sud odbio žalbu na presudu od prošle godine, kada je osuđen na 10 godina zbog podstrekivanja potencijalnih džihadista u Francuskoj da se pridruže Islamskoj državi (IS) u Iraku i Siriji.

Apelacioni sud proglasio je Sabera Laһmara krivim za "terorističko zločinačko udruživanje", potvrdivši kaznu koju je prvostepeni sud izrekao 17. juna 2022. godine, nakon suđenja na kojem je on dosljedno negirao te optužbe. Nakon što odsluži kaznu, on će napustiti Francusku zbog trajne zabrane ulaska na teritoriju ove zemlje, koja je, takođe, izrečena presudom.

Podsjetimo, bh. vlasti su uhapsile Lahmara 2001. godine zajedno s još pet Alžiraca osumnjičenih da su pripremali napad na američku ambasadu u Sarajevu. Oni su tada označeni kao tzv. Alžirska grupa. Njemu je ubrzo oduzeto bh. državljanstvo i protjeran je iz BiH. 17. januara 2002. godine.

Godinama je bio zatvoren u Gvantanamu, a SAD su ga oslobodile 2008. godine. Kako nije mogao da se vrati u BiH, njega je prihvatila Francuska, iako nije imao porodicu u toj zemlji.

Prilikom podizanja optužnice, francuski tužioci su iznijeli tvrdnju da je Lahmar, bivši profesor arapskog jezika, bio duhovni vodič dvojici regruta IS-a, od kojih je jedan poginuo u Siriji. Tokom suđenja, Lahmar je negirao da ima veze s islamističkim grupama u Francuskoj i sugerisao da je progonjen zbog svoje vjere.

"Priveden sam jer sam poznavao nekoga ko je otišao u Siriju i Irak", rekao je, misleći na Salima Machoua, Francuza koji je 2019. godine osuđen na smrt na iračkom sudu.

Lahmar je navodno iznad jednog restorana držao tajne propovjedi gdje je opravdavao i podstrekivao odlaske u Irak i Siriju.

U posljednjoj odluci suda stoji da su podržali prethodnu presudu zbog “posebne ozbiljnosti optužbi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije