Svijet

Glasački rekord u Hong Kongu

Glasački rekord u Hong Kongu
Foto: Tanjug | Glasački rekord u Hong Kongu

HONG KONG - Rekordan broj birača glasao je danas na lokalnim izborima u Hong Kongu.

Oni se vide kao barometar podrške za liderku Keri Lam čiji mandat je obilježen gotovo šestomjesečnim protestima koji su često bili i nasilni.

Vladini podaci pokazuju da je do sada glasalo 1.524.675 osoba, a preostalo je još devet sati do zatvaranja birališta, prenio je Rojters.

To je premašilo izlaznost na prošlim lokalnim izborima prije četiri godine, prenosi B92.

Više od 4,13 miliona glasača u Hong kongu ima pravo glasa na lokalnim izborima, prvima od početka nemira koji su u junu zahvatili tu autonomnu kinesku teritoriju.

Okružni savJeti su niža vladina tIJela sa četvorogodišnjim mandatom koja se u 18 distrikta staraju za lokalne stvari, poput gradskog prevoza i objekata za rekreaciju.

Međutim, imajući u vidu da su antivladini protesti u gradu u toku i dalje, politička pitanja će možda biti važnija od lokalnih kad građani Hong Konga izađu na glasanje.

S obzirom na eskalaciju nasilja u gradu, napade na kandidate i velike zastoje u saobraćaju, prisutna je zabrinutost da li će se lokalni izbori održati prema planu.

Liderka Hong Konga Keri Lam u utorak je rekla da se administracija nada da će se izbori održati, sve dok se mogu sprovesti na pravičan i bezbjedan način.

Otkako je Velika Britanija vratila Hong Kong Kini 1997, ovaj specijalni administrativni region funkcioniše po principu "jedna zemlja, dva sistema". To gradu daje samoupravu i razne slobode, uključujući ograničena izborna prava.

Lider grada može biti nominovan i izabran samo od strane komiteta koji ima 1.200 članova, uglavnom prokinske elite.

Opozicija pokušava da natjera kinesku vladu da poštuje punu demokratiju za koju kažu da im je obećana Osnovnim zakonom, miniustavom grada, koji stanovnicima daje pravo da sami izaberu svog lidera.

To je upravo jedan od pet zahtjeva demonstranata i razlog ranijih prodemokratskih protesta 2014. Bez promjene u političkoj strukturi, jedini način da javnost izabere svog lidera je preko okružnih vijećnika, koji čine oko 10 odsto izbornog komiteta, i šest odsto parlamentaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije