Svijet

Glavni favorit za predsjednika Čilea porijeklom je Hrvat

Glavni favorit za predsjednika Čilea porijeklom je Hrvat
Foto: Ilustracija | Glavni favorit za predsjednika Čilea porijeklom je Hrvat
Agencije

Predsjednički izbori u Čileu održavaju se u novembru, a jedan od kandidata je porijeklom iz Hrvatske.

Naime, riječ je o 35-godišnjem Gabrielu Boriću čiji su preci sa ostrva Ugljana, koje je i Gabriel posjetio 2010. godine.

Domagoj Kombura sa Ugljana rođak je Gabriela Borića, kandidata za predsjednika Čilea. Rod su po trećem ili četvrtom koljenu, kaže, sa strane njegove prabake koja se prezivala Borić. Na adresu Put Javora 16, gdje se nalazi njegova djedovina, pretendent za čileansku predsjedničku fotelju prvi put je došao 2010. godine. Tada da ga je Domagoj upoznao, prenosi Dnevnik.hr.

"On je izrazio želju da dođe ovdje da vidi staru kuću odakle je njegov pradjeda otišao u Čile. Onda su oni došli tu, zvali nas par tu rođaka da dođemo da ga upoznamo, tako smo sa njim pričali“, kaže Borićevi rođak.

Gabrielovi preci prije više od 120 godina krenuli su put Čilea. U staroj kući porodice Borić nekad su živjela tri brata. Dvojica su otišla u Čile, jedan je ostao na Ugljanu. Porodična istorija i kuća u kojoj niko ne živi već četrdeset godina itekako su zanimale potencijalnog budućeg predsjednika Čilea.

"On je bio malo povučen. Ne zna na hrvatskom ništa da priča, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao, totalno normalan čovek“, dodaje Domagoj.

U vrijeme kada je posjetio Ugljan Gabriel je imao 25 godina i bio je itekako aktivan i u Čileu, gdje je vodio studentske proteste. S megafonom u ruci poveo je hiljade studenata ulicama glavnog grada zahtevajući besplatno obrazovanje za sve. Nakon dva mandata u kongresu Borić je ušao u predsjedničku trku, a osvojivši više od šezdeset odsto glasova postao je kandidat lijeve koalicije.

Borić je, prema anketama, glavni favorit sa 25 odsto podrške birača ispred glavnog suparnika Sebastiana Sičela, koji ima 17 odsto. Diplomirani pravnik mogao bi da postane predsjednik najjužnije južnoameričke države. A njegovi dalji rođaci nadaju se da će se i tada odazvati njihovom pozivu i ponovo doći na Ugljan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije