Svijet

Građani EU bi Merkel za predsjednicu Unije

Građani EU bi Merkel za predsjednicu Unije
Foto: NN Arhiva | Građani EU bi Merkel za predsjednicu Unije

BON - Prema najnovijoj anketi, većina građana Evropske unije bi, kada bi mogla da bira, izabrala njemačku kancelarku Angelu Merkel za predsjednicu EU, a ne predsjednika Francuske Emanuel Makrona.

Merkelova je večeras u gostima kod Makrona, posljednji put pred izbore u Njemačkoj 26. septembra, a kako je najavljeno na radnoj večeri u Jelisejskoj palati biće reči o Avganistanu poslije povlačenja zapadne vojske, o situaciji u području Sahela gdje obje zemlje učestvuju u vojnim misijama, kao i o francuskim predsjedničkim izborima u maju naredne godine.

Uoči ovog sastanka objavljeni su rezultati ankete istraživačkog centra Evropskog savjeta za spoljne odnose iz Brisela prema kojima bi 41 odsto građana EU - Angelu Merkel, izabralo za "predsjednicu Evropske unije" - kada bi takva funkcija postojala.

Kako se navodi, čini se da građani EU preferiraju način na koji politiku vodi Angela Merkel u odnosu na pristup Emanuela Makrona.

"Merkel je svojim tehnokratskim stilom vođenja osvojila poverenje Evropljana mnogo više nego što je to učinio Makron svojim vizionarskim govorima", konstatuje ECFR.

Merkel je pobijedila Makrona u svih 12 zemalja učesnica ankete, a Makron je dobio samo 14 odsto glasova.

U Francuskoj bi 32 odsto glasalo za Nijemicu, a samo 20 odsto za svog šefa države a, kako piše DW, interesantno je da je Makron u Mađarskoj, gdje je za njega bilo 24 odsto građana - dobio veću podršku nego su svojoj zemlji.

Merkel je posebno omiljena među Holanđanima - izabralo bi je 58 odsto građana dok bi Makron tamo dobio samo šest odsto glasova, u Austriji bi 34 odsto glasalo za Merkel, 14 odsto za Makrona - ostali ispitanici su bili neodlučni ili nisu htjeli da glasaju.

Autori studije konstatuju, da "činjenica da je Merkel toliko popularnija od Makrona ne samo u Holandiji i Španiji, već i u Portugalu i Danskoj, pokazuje kolika može biti integrativna moć u različitim delovima EU".

"Nordijske štedljive države i zemlje na jugu EU često imaju dijametralno suprotne stavove o mnogim aspektima evropske politike, posebno o ekonomskim i finansijskim pitanjima. Pošto je podrška Merkelovoj velika u oba tabora, čini se da je uspela da prenese poruku da je posvećena riješavanju problema i jednih i drugih, pozicionirajući Njemačku kao silu koja ujedinjuje", piše ECFR.

Prema istraživačkom centru iz Brisela, anektirano je ukupno 16.267 ljudi iz 12 zemalja EU - Njemačke, Francuske, Holandija, Danske, Švedske, Italije, Portugala, Španije, Austrije, Poljskea, Mađarske i Bugarske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije