Svijet

Grčki ministar spoljnih poslova podnio ostavku zbog Makedonije

Grčki ministar spoljnih poslova podnio ostavku zbog Makedonije
Foto: Sputnjik | Grčki ministar spoljnih poslova podnio ostavku zbog Makedonije

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas podnio je ostavku nakon što je unutar vlade te zemlje došlo do rasprava o upotrebi imena Makedonije, prenosi Anadolija.

Grčki premijer Aleksis Cipras prihvatio je ostavku ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Premijer je zahvalio Kocijasu na doprinosu vladi i zemlji u celini u protekle tri i po godine, prenose grčki mediji.

Dodaje se da će Cipras preuzeti i resor spoljnih poslova, s ciljem da vidi šta će se dogoditi sa Prespanskim sporazuma o promeni imena Makedonije, koji je Kocijas potpisao u junu ove godine, prenio je Tanjug.

„Katimerini“ je ranije javio da je Kocijas ostavku podnio nakon jučerašnje žustre rasprave na sjednici vlade sa ministrom odbrane Panosom Kamenosom zbog Prespanskog sporazuma.

„Katimerini“ piše da je Kocijas bio nezadovoljan činjenicom da ga premijer Aleksis Cipras nije podržao i odbranio od napada Kamenosa, koji je lider manje članice vladajuće koalicije Nezavisnih Grka.

Prema istim izvorima, navodi grčki dnevnik, Kamenos je optužio Kocijasa da je manipulisao vladinim fondovima i bio čovjek američkog finansijera i milijardera Džordža Soroša.

Saradnici bliski Kocijasu izjavili su da su ga Kamenosove optužbe „duboko povredile“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije