Svijet

Greta Tunberg: Bla, bla, bla

Greta Tunberg: Bla, bla, bla
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Greta Tunberg: Bla, bla, bla

Švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg ismijala je svjetske lidere zbog njihovih obećanja da će se pozabaviti klimatskom krizom, govoreći o tome kao "bla, bla, bla" govorima.

Citirala je izjave Borisa Džonsona: "Ovo nije neki skup, politički korektan, zeleni čin grljenja zečića", i Narendru Modi: "Borba protiv klimatskih promjena zahtijeva inovacije, saradnju i snagu volje", ali je rekla da nauka ne laže.

Prema UN, emisije ugljen-dioksida će se povećati za 16% do 2030. godine, a ne prepoloviti, što je smanjenje potrebno za održavanje globalnog zagrijavanja ispod međunarodno dogovorene granice od 1.5C.

"Izgradimo se bolje. Bla, bla, bla. Zelena ekonomija. Bla, bla, bla. Mreža nula do 2050. Bla, bla, bla", rekla je, između ostalog, u govoru na samitu "Youth4Climate" u utorak, u italijanskom Milanu.

"Ovo je sve što čujemo od naših takozvanih vođa. Riječi koje zvuče sjajno, ali do sada nisu dovele do akcije. Naše nade i ambicije se utapaju u njihova prazna obećanja".

"Naravno da nam je potreban konstruktivan dijalog", rekla je Tunberg, čiji je solo klimatski štrajk 2018. izazvao pokret miliona mladih demonstranata.

"Ali sada su imali 30 godina bla, bla, bla, i gdje nas je to dovelo? Još uvijek možemo ovo da preokrenemo - sasvim je moguće. Biće potrebno hitno, drastično godišnje smanjenje emisija. Ali ne ako se stvari odvijaju kao danas", rekla je Tunberg.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije