Svijet

Greta Tunberg stigla u Glazgov, dočekale je stotine ljudi

Greta Tunberg stigla u Glazgov, dočekale je stotine ljudi
Foto: Tanjug/AP | Greta Tunberg stigla u Glazgov, dočekale je stotine ljudi

GLAZGOV - Švedska tinejdžerka i aktivista za borbu protiv klimatskih promjena Greta Tunberg nije dobila zvaničan poziv za učešće na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Glazgovu, ali je, po dolasku, dočekao veliki broj ljudi.

Neposredno po dolasku na željezničku stanicu u Glazgovu Tunbergovu je dočekalo i okružilo više stotina ljudi. Policija je ispratila kako bi izbjegla eventualne povrede.

"Konačno sam u Glazgovu radi konferencije UN. Zahvaljujem na topšloj dobrodošlici", napisala je ona na društvenoj mreži Twitter.

Na naslovnoj stranici lista "Sandej mejl" velikim naslovom "Greta manija" opisana je scena sa stanice.

Tunbergova je u Glazgov stigla iz Londona, gdje je učestvovala u protestima sa kojih je upućen zahtjev finansijskim institucijama da prekinu finansiranje izvlačenja fosilnih goriva.

Više hiljada aktivista iz svih dijelova svijeta stiže u Glazgov radi konferencije poznate i pod nazivom COP26 koja zvanično počinje danas.

Glavni zahtjev demonstanata je ograničenje zagrijevanja Zemlje na maksimalnih 1,5 stepeni Celzijusovih stepeni kao što je navedeno u Sporazumu iz Pariza 2015. godine.

Tunbergova će učestvovati na demonstracijama 5. novembra koje organizuje škotski ogranak organizacije "Petak za budućnost" čiji je ona osnivač od 2018. godine.

Pokret "Petkom za budućnost" je nastao u avgustu 2018. godine kada su Tunbergova i drugi aktivisti svakog petka sjedili ispred zgrade parlamenta Švedske u znak protesta zbog nedostatka djelovanja protiv klimatskih promjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije