Svijet

Grosi najavio putovanje u Kijev i Zaporožje

Grosi najavio putovanje u Kijev i Zaporožje
Foto: Twitter / Printscreen | Grosi najavio putovanje u Kijev i Zaporožje

NJUJORK - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi saopštio je da planira da uskoro poseti Kijev i Zaporošku nuklearnu elektranu u Ukrajini, a možda i Moskvu.

"Planiram da pokušam da odem u Kijev i u Zaporožje. Vjerovatno u Moskvu", rekao je Grosi novinarima poslije sjednice Savjeta bezbjednosti UN u utorak, bez navođenja preciznih vremenskih okvira, prenosi "TAS S".

On je saopštio da eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA u ovom trenutku nisu uočili raspoređivanje teškog naoružanja u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani.

Prema njegovim riječima, IAEA ima "veoma dobre stručnjake" koji mogu da identifikuju ovu vrstu opreme.

Grosi je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekao da ni nakon višemjesečnih napora nije uspio da obezbjedi dogovor dvije strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa, koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje.

On je zatražio od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite nuklearne elektrane Zaporožje u koje spada obaveza da se napadi ne vrše na lokaciju i sa lokacije nuklearne elektrane, da se prostor nuklearke ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja kao što su višecjevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

Na sastanku u Savjetu bezbjednosti UN, Grosi je zatražio da stanice za napajanje električnom energijom izvan lokacije NE Zaporožje ostanu dostupne i bezbijedne, kao i svi drugi vitalni sistemi koji se moraju zaštititi od napada ili sabotaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije