Svijet

Hakerski napad u SAD prekinuo štampanje novina

Hakerski napad u SAD prekinuo štampanje novina
Foto: N.N. | Hakerski napad u SAD prekinuo štampanje novina

​Hakeri su izveli napad na štampariju u Sjedinjenim Američkim Državama prekinuvši štampanje nekoliko američkih listova i izazivajući kašnjenja u njihovoj distribuciji, javila je agencija AP pozivajući se na izvore.

Agencija navodi da u subotu nisu svi pretplatnici dobili štampane verzije novina, uključujući „Los Anđeles tajms“ i „San Dijego junion tribjun“. Ni u nedelju listovi verovatno neće svima biti dostavljeni.

„Los Anđeles tajms“ citirao je izvor upoznat sa incidentom naglasivši da je subotnji napad uticao na softverske sisteme za proizvodnju papira, ali da nije bilo curenja podataka.

„Vjerujemo da je namjera napada bila da onesposobi infrastrukturu, tačnije servere, a ne krađa informacija“, rekao je izvor i dodao da je napadač bio iz inostranstva.

Štamparija je u vlasništvu „Los Anđeles tajmsa“. Na sajtu novina navodi se da se radi o „napadu pomoću malvera (zlonamerni softver)“. Problem je zabeležen u petak 28. decembra i na njegovom uklanjanju rade tehnički stručnjaci, ali proces još nije završen.

Takođe je narušen izlazak novina „Volstrit džurnal“ i „Njujork tajms“, koje se takođe štampaju u istoj štampariji.

Tiraž „Los Anđeles tajmsa“ se, prema procenama niza specijalizovanih udruženja, poslednjih nekoliko godina kretao od 450 do 650 hiljada primeraka. Prema proračunima analitičara kompanije „Komskor“, koja se bavi marketinškim istraživanjima u medijskoj industriji, u decembru 2017. godine onlajn verzije „Los Anđeles tajmsa“ čitalo je 31,6 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije