Svijet

Haos na ulicama Teherana, protesti protiv vlasti treći dan zaredom

Haos na ulicama Teherana, protesti protiv vlasti treći dan zaredom
Foto: Tanjug | Haos na ulicama Teherana, protesti protiv vlasti treći dan zaredom

TEHERAN - Demonstranti na Teheranskom univerzitetu zahtjevaju da vrhovni vođa ajatolah Ali Hameneji podnese ostavku. Tokom protesta došlo je do sukoba sa policijom.

Demonstranti ignorišu upozorenje ministra unutrašnjih poslova da "građani izbjegavaju ilegalna okupljanja".

Očevici su ranije naveli da je policija sa opremom za suzbijanje nereda u velikom broju prisutna kod kapija Univerziteta, prenosi AP, dodajući da su policajci blokirali neke ulice u okolini Univerziteta.

Sukoba demonstranata i policije bilo je i u drugim gradovima u kojima je okupljeno na hiljade ljudi koji se protive iranskoj vlasti.

Britanska agencija Reuters javila je da su iranske snage bezbednosti ranile najmanje dve osobe u gradu Dorud na anti-vladinim demonstracijama, pozivajući se na video-snimak koji se pojavio na društvenim mrežama.

Na video-snimku koji se pojavio na internetu vide se demonstranti koji nose dvije osobe u Dorudu gde su prethodno viđeni učesnici protesta kako uzvikuju slogane protiv vrhovnog vođe Irana Ajatolah Ali Hameneija, prenosi Reuters.

Kako se navodi, autentičnost snimka nije mogla da bude potvrđena, a težina povreda dvojice demonstranata nije poznata.

Anti-vladini protesti su počeli u četvrtak u drugom po veličini iranskom gradu, Mašhadu, odakle su se proširili i na druge gradove.

Protest u Teheranu, kao i tvitovanje predsjednika SAD Donalda Trampa, podigao je uloge i natjerao državnu televiziju da prekine ćutanje i navede da o protestima nije izvještavala po naređenju bezbjednosnih zvaničnika.

"Kontrarevolucionarne grupe i strani mediji nastavljaju organizovane napore da zloupotrebe ekonomske i životne probleme naroda i njihove legitimne zahtjeve da bi stvorili mogućnost za nelegalna okupljanja i mogući haos", navela je televizija.

Djeluje da su protesti izazvani postovima na društvenim mrežama i rastom cena osnovnih prehrambenih proizvoda. Zvaničnici i državni mediji su saopštili da Iranci imaju pravo na protest i da njihov glas bude čut.

Neki demonstranti su navodno skandirali ime bivšeg iranskog šaha Reze Pahlavija koji je otišao u egzil neposredno pre Islamske revolucije 1979.

Zvaničnici kažu da je do sada uhapšeno oko 50 demonstranata, a američki predsjednik Donald Tramp na Twitteru je izrazio podršku demonstrantima i osudio hapšenja.

U isto vreme organizovani su i skupovi podrške vladi.

Godišnji provladini skupovi se održavaju i širom zemlje povodom obilježavanja godišnjice okončanja nereda koji su uzdrmali Iran 2009. posle tadašnjih spornih predsjedničkih izbora.

Na državnoj televiziji prikazani su snimci skupa u Teheranu i učesnika marša koji nose transparente u znak podrške vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hamneiju, u Mašhadu, prenio je Reuters.

Iranska televizija navodi da će skupovi biti održani u više od 1.200 gradova.

Policija je u petak rasturila demonstracije u zapadnom gradu Kermanšah dok su se protesti širili ka Teheranu i nekoliko drugih gradova, prenio je Reuters navode novinske agencije Fars.

Kako britanska agencija navodi, izbijanje nemira odražava sve veće nezadovoljstvo zbog povećanja cena i navodne korupcije, kao i zabrinutost zbog umješanosti države u regionalne sukobe kao što su oni u Siriji i Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije