Svijet

Hrvat zarobljen u Ukrajini se izjasnio o krivici

Hrvat zarobljen u Ukrajini se izjasnio o krivici
Foto: Tanjug/AP | Hrvat zarobljen u Ukrajini se izjasnio o krivici
N.N.

Hrvat zarobljen u Ukrajini izjasnio se pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti DNR optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

"Izjavio je da su njegove dužnosti na ratnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Posljednji put je pucao prije početka specijalne vojne operacije Rusiji u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje", prenijela je slovenska novinska agencija STA u utorak.

Prijeti mu smrtna kazna

Sud je 15. avgusta započeo suđenje protiv Hrvata, Šveđanina Matiasa Gustavsona te Britanaca Džona Hardinga, Endrua Hila i Dilana Helija. Njih trojica optuženi su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti" te za "učestvovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici", navodi ruska Izvestija.

Prijeti im smrtna kazna, dok je Hil optužen samo za potonje, a Hel za "učestvovanje u regrutovanju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu", piše Index.

Interfaks navodi da će se iduće ročište održati u oktobru. Ruski mediji objavili su snimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu. Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv njihovog državljanina, pritvorenog kod njih.

Hrvatska odbacuje optužnicu

Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvat zarobljen u Ukrajini, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije