Svijet

Humanitarne organizacije traže novac za UNRVA

Humanitarne organizacije traže novac za UNRVA
Foto: Tanjug/AP | Humanitarne organizacije traže novac za UNRVA

NJUJORK - Dvadeset humanitarnih organizacija pozvalo je zemlje donatore da ponovo finansiraju Agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRVA), čiji su pojedini zaposleni optuženi za umiješanost u Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Organizacije su duboko zabrinute i ogorčene zbog obustave finansiranja UNRVA od nekih velikih donatora u vrijeme pogoršanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Među potpisnicima su organizacije kao što su "Spasimo djecu", Norveški savjet za izbjeglice, "Oksfam" i druge.

"Pozivamo države donatore da ponovo potvrde podršku vitalnom poslu koji UNRVA i njeni partneri obavljaju da bi pomogli Palestincima da prežive jednu od najgorih humanitarnih katastrofa našeg vremena. Zemlje moraju poništiti ove suspenzije finansiranja, ispuniti obaveze prema palestinskom narodu i povećati humanitarnu pomoć civilima kojima je ona prijeko potrebna u Gazi i regionu", navodi se u saopštenju koje je objavio "Oksfam".

Nevladine organizacije su, takođe, pozdravile istragu o navodnoj umiješanosti pojedinih pripadnika osoblja UNRVA u Hamasove napade.

Šef UNRVA Filip Lazarini rekao je prošle sedmice da je Izrael podijelio sa ovom agencijom podatke o navodnoj umiješanosti nekih njenih pripadnika u napad na Izrael i obećao da će svako ko je umiješan biti pozvan na odgovornost zbog "akata terora".

SAD, Finska, Velika Britanija, Italija, Australija, Kanada, Njemačka i druge zemlje brzo su odgovorile obustavom finansiranja UNRVA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije