Svijet

I Sjeverna Katalonija u Francuskoj želi otcjepljenje?

I Sjeverna Katalonija u Francuskoj želi otcjepljenje?
Foto: N.N. | I Sjeverna Katalonija u Francuskoj želi otcjepljenje?

PARIZ - Dok se u Španiji nastavljaju previranja u vezi sa katalonskim proglašenjem nezavisnosti, i francuska pokrajina poznata kao Sjeverna Katalonija uključila se u dramu, sa željom da se otcjepi od Francuske i ujedini se sa nezavisnom Katalonijom.

U nedjelju je oko 2.000 stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom "Mi smo Sjeverni Katalonci, želimo da odlučujemo", mašući katalonskim zastavama, prenosi danas Index.hr.

Objašnjenje zašto bi hteli da se ujedine s Katalonijom je što se ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo istorijski dio Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659, posle rata između Francuske i Španije koji je počeo 1635. u sklopu Tridesetogodišnjeg rata.

Francuska je ovim sporazumom anektirala takozvanu Sjevernu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas, navodi portal.

Prema popisu stanovništva iz 2011, ova francuska regija ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika regije, iako većina stanovnika govori francuski.

Za razliku od Katalonije, ova regija nema autonomni status, ali ime Sjeverna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se koristi u nezvaničnom kontekstu.

Protesti u Sjevernoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirenejskog sporazuma, a zahtjev demonstranata mogao bi da krizu zbog katalonskih težnji ka nezavisnosti proširi i na Francusku, navodi Index.hr.

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji, podsjeća portal. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije