Svijet

I Ukrajina i Rusija očajnički žele da kontrolišu ovo parče zemlje

I Ukrajina i Rusija očajnički žele da kontrolišu ovo parče zemlje
Foto: Tanjug | Kičma oružanih snaga pred slomom: Šta će se desiti kada Časov Jar padne

Prije rata ovaj grad je bio samo tačka na mapi. Ali sada je Časov Jar od velike važnosti, prenosi CBC.

Ako Rusija uspije da preuzme kontrolu nad gradom, postaće odskočna daska za napade na još nekoliko gradova: Konstantinovku i Družkovku na zapadu, kao i veće Kramatorsk i Slavjansk na sjeveru. I u ovim gradovima postoje trupe koje čine kičmu Oružanih snaga Ukrajine, navodi se u izvještaju.

"Želim da vam pokažem nešto, video snimak snimljen sa drona u infracrvenom režimu i objavljenog na internetu od strane ukrajinske 67. odvojene mehanizovane brigade. Bijele tačke koje se pomjeraju su ruska vozila. Ovo je snimak napada koji se dogodio ranije ovog mjeseca. Dakle, stručnjaci sada kažu da ovo pokazuje ključnu ranjivost Ukrajine", kazao je novinar CBC-a, Endrju Čeng.

Rajli Bejli, analitičar za Rusiju u Institutu za proučavanje rata (ISW) osvrunuo se na prikazan snimak.

"Tipično, Ukrajina ima dovoljno artiljerijskih granata i druge municije da pogodi jedno vozilo više puta, razbije formaciju konvoja, a zatim pogodi jedno vozilo za drugim, ometajući njihov napredak. Na ovom snimku ukrajinske snage to ne uspijevaju."

"Ukrajini očajnički nedostaje municije, metaka, artiljerijskih granata. Ovaj ruski transport išao je ka malom gradu zvanom Časov Jar, koji se nalazi zapadno od razrušenog Bahmuta, na samoj granici sa ogromnom teritorijom koja je sada pod ruskom kontrolom. Prije rata ovaj grad je bio samo tačka na mapi. Ovdje je živelo 12 hiljada ljudi. Ključna industrija je proizvodnja betona i cigle. Sada smješten na prvoj liniji fronta, sam Časov Jar izgleda kao gomila betona i cigle", kazao je Endrju Čeng.

Sljedeći veliki cilj Moskve je da zauzme ukrajinski grad Časov Jar.

I Ukrajina i Rusija očajnički žele da kontrolišu ovo parče zemlje, kaže Čeng – i nastavlja - Geografski, ovo područje je važno iz dva razloga. Prvo, zamislite grad Časov Jar kao (logističko) čvorište. Ako Rusija uspije da preuzme kontrolu nad gradom, postaće odskočna daska za napade na još nekoliko gradova: Konstantinovku i Družkovku na zapadu, kao i veće Kramatorsk i Slavjansk na sjeveru.

Ti veliki gradovi koji čine kičmu ukrajinske odbrane u regionu Donjecka.

Zauzimanjem grada Časov Jar, kako smatra Čeng, otvoriće se direktan put ruskim snagama da napreduju ka takozvanim gradovima-tvrđavama u Donbasu.

"Zauzimanje Časova Jara će Rusiji dati veći pristup ovim gradovima. Kontrola nad ovim logističkim centrom ne samo da će im omogućiti da napreduju, već će im pružiti i pogodniju odskočnu dasku za artiljerijske udare", rekao je Kir Džajls, vojni specijalista Rusiju.

Direktor programa "Velike strategije" u istraživačkom centru Defense Priorities, Rajan Menon navodi da ako ovi gradovi padnu, ne kažem da hoće, ali Časov Jar ih čini mnogo ranjivijim – onda će ruske snage imati priliku da napreduju prema zapadu.

Osim toga, Časov Jar će biti veoma teško povratiti, objasniću i zašto, kaže Endrju Čeng i nastavlja.

" Na mom ekranu je mapa Ukrajine koju je sastavio vašingtonski trust mozgova Institut za proučavanje rata. Crveno obojeno područje na jugu i istoku zemlje je područje pod ruskom kontrolom.

Ako uvećamo ovaj dio mape, možemo videti grad Časov Jar – nalazi se na prvoj liniji fronta. Na prvi pogled izgleda kao bilo koji drugi dio zemlje, ali ako ga zumirate i okrenete, dobijate ovaj topografski prikaz. Treba napomenuti da su promjene nadmorske visine malo preuveličane radi preglednosti, ali je važno da se Časov Jar nalazi na brdu. Ako kontrolišete ovaj grad, onda imate vidljivost u suštini u svim pravcima – bilo prema ruskim ili ukrajinskim snagama".

Samo nekoliko mjeseci nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu, Časov Jar se našao pod udarom. U napadu na stambeni objekat ubijeno je više desetina ljudi. Istog dana ruska raketa uništila je jedinu željezničku stanicu u gradu. Gradonačelnik je tada već odavno napustio grad. I danas, iako u Časovom Jaru i dalje ima stanovnika, uglavnom starijih ljudi koji odbijaju da napuste svoje domove, grad više liči na ratnu zonu.

Zgrade su ovdje uništene, podrumi pretvoreni u bunkere. Prema podacima britanskih obavještajnih službi, rusko vazduhoplovstvo svakog dana baca 20-30 bombi na Časov Jar. Su-25 i Su-34 su naoružani klizećim bombama, koje imaju krila koja se uvlače koja im omogućavaju da stvarno klize — ponekad i desetinama kilometara — da bi pogodili metu.

A Ukrajina ima ozbiljne poteškoće u odbrani, njene trupe su iscrpljene…

Takođe učesnici CBS panela su istakli da Ukrajini nedostaje – sve. Nema artiljerijske municije, nema rakaeta za PVO sisteme, fale i avioni (F-16) za vazdušnu borbu…

Ipak, kako ističe Čeng, mora biti jasno da kada je u pitanju rat, stvari nikada nisu jednostavne i jasne – nema garancije da će Rusi uspjeti da zauzmu Časov Jar; a takođe nema garancije da će, ukoliko to uspiju, moći lako da transformišu situaciju u dalje vojne uspehe. Ali u isto vrijeme, teško je tačno reći koliko će vremena biti potrebno da američka vojna pomoć zaista stigne do linije fronta u Ukrajini.

Prema riječima naših stručnjaka, ovo bi moglo da potraje nedjeljama. A u ovom slučaju, Ukrajina će samo morati da izdrži - inače bi mogla da izgubi mnogo više od malog grada na brdu, piše B92.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije