Svijet

ID imala prihode od milijardu dolara godišnje

ID imala prihode od milijardu dolara godišnje
Foto: Ilustracija | ID imala prihode od milijardu dolara godišnje

PARIZ – Ministri iz 80 država i oko 500 eksperata iz cijelog svijeta okupili su se juče i danas u Parizu na konferenciji o borbi protiv finansiranja terorističkog organizacija kao što su ID i Al Kaida, naveli su francuski zvaničnici, prenosi France24 i AFP.

Teroristički napadi su, u odnosu na 11. septembar 2001. godine i godine  nakon tog napada, postali daleko jeftiniji, posebno u posljednje vrijeme kada su sljedbenici ID-a počeli koristiti vozila kao glavno oružje.

Ali, francuske vlasti su zabrinute zbog bogatstva koje je ID prikupio u periodu od 2014. do 2016. godine kada su upravljali naftom bogatim područjima u Iraku i Siriji.

Francuski zvaničnik je rekao novinarima da su se u tom periodu prihodi ID-a procjenjivali na oko milijardu dolara godišnje.

“Dio tog novca je prebačen, vjerovatno svugdje. Ove grupe su jako dobro organizovane i imaju sofisticirane načine prebacivanja novca”, rekao je.

Neki eksperti smatraju da je praćenje tokova novca pogrešan način te da se pokazao kao neefikasan u borbi protiv terorizma.

Očekuje se da će francuski predsjednik Emanuel Makron svojim obraćanjem danas popodne zatvoriti konferenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije