Svijet

Irak ponovo pogodio zemljotres

Irak ponovo pogodio zemljotres
Foto: N.N. | Irak ponovo pogodio zemljotres

BAGDAD - U seriji od osam zemljotresa koji su pogodili graničnu oblast između Irana i Iraka i potresli i Bagdad, povrijeđene su četiri osobe u Iranu, izvjestila je državna televizija te zemlje.

Geološki institut SAD saopštio je da je sedam zemljotresa pogodilo oblast u blizini iračkog grada Mandali koji se nalazi na 120 kilometara sjeveroistočno od iračke prijestonice, na samoj granici između dvije države.

Kako AP prenosi, osmi potres pogodio je oblast na zapadu Irana, u blizini grada Mehran, na oko 90 kilometara jugoistočno od grada Mandali u podnožju rijetko naseljenog planinskog masiva Zagros koji razdvaja Iran i Irak.

Zemljotresi u Iraku su nastupali u razmaku od sat vremena, od kojih je njih šest bilo jačine najmanje pet Rihtera, dok su dva registrovana na manitudi od četiri Rihtera.

Prema navodima američkog Geološkog instituta, dubina svih zemljotresa bila je 10 kilometara.

Zemljotresi koji su jačine pet stepeni na Rihterovoj skali smatraju se umjerenima, ali mogu da izazovu ozbiljnu štetu. Potresi su bili takođe vrlo plitki što dovodi do toga da se zemlja više trese i omogućava potencijalnu veću štetu, posebno na mestima gdje nisu strogo poštovani propisi izgradnje objekata.

Kako je Rojters prethodno izvjestio, zemljotres je jutros zatresao Bagdad i centralni dio Iraka i prema podacima Geološkog instituta SAD potres je bio jačine 5,5 stepeni Rihterove skale, dok su iranski mediji javili da se snažan zemljotres osjetio i u tamošnjoj zapadnoj pokrajini Kermanšah.

Navedeno je da su, prema tvrdnjama očevidaca, zemljotres i naknadni potresi izazvali paniku u centru Bagdada, gdje su stanovnici bježali iz zgrada.

Prema navodima iračke državne televizije, tada nije bilo izvještaja o važnijoj šteti niti žrtvama.

Iranska državna televizija javila je da su spasioci upućeni u pokrajinu Kermanšah na granici s Irakom, nakon jakog zemljotresa.

"Zemljotres je potresao grad Sumar koji se nalazi između pokrajina Ilam i Kermanšah. Za sada, nema izvještaja o poginulima ili povrijeđenima", kazao je neimenovani iranski zvaničnik.

Prošle godine zemljotres jačine 7,3 stepena Rihterove skale pogodio je gradove i sela u Kermanšahu, pri čemu je stradalo 620 ljudi, a povrijeđene su hiljade osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije