Svijet

Iran: Blokada društvenih mreža, očekuje se obraćanje Rohanija

Iran: Blokada društvenih mreža, očekuje se obraćanje Rohanija
Foto: Tanjug | Iran: Blokada društvenih mreža, očekuje se obraćanje Rohanija

TEHERAN - Iranske vlasti blokirale su pristup društvenim mrežama Instagram i Telegram (aplikacija za razmjenu poruka) koje se koriste preko mobilnih telefona da bi se kontrolisali protesti, javila je danas iranska državna tv stanica, pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako se navodi, ova mjera je privremena.

Prema navodima izvora, ona je uvedena da bi se "održao mir i bezbjednost među građanima".

"Odlukom Vrhovnog nacionalnog bezbjednosnog savjeta, aktivnosti Telegrama i Instagrama su privremeno limitirane", kazao je izvor, prenose agencije.

Fejsbuk, u čijem je vlasništvu Instagram, nije se zasad ovim povodom oglasio.

Istovremeno, agencija ISNA je javila da se očekuje da će se večeras iranski predsjednik Hasan Rohani obratiti naciji, poslije tri dana protesta koji potresaju zemlju.

Rojters napominje da zasad nema potvrde da će se to i dogoditi.

Iranska poluzvanična agencija Mehr objavila je ranije da je tokom noći ubijeno dvoje demonstranata na mitingu u okviru protesta koji su zahvatili Iran, što su prvi smrtni slučajevi zabilježeni na ovim demonstracijama, a lokalni zvaničnik tvrdi da su nađeni dokazi umiješanosti "neprijatelja revolucije" i Islamske države, kao i da su na demonstrante pucali "strani agenti".

AP navodi da demonstracije, započete u četvrtak zbog, kako se ocjenjuje, ekonomskih nedaća koje su zahvatile Iran, djeluju kao najmnogobrojnije u Islamskoj republici od 2009. kada su održani protesti zbog osporavanih predsjedničkih izbora.

Rojters prenosi da je zamjenik pokrajinskog guvernera Habibolah Hodžastehpur za iransku državnu televiziju izjavio da su na antivladine demonstrante pucali "strani agenti", a ne policija.

U nekoliko većih iranskih gradova tokom vikenda održani se protesti, a vlasti su saopštile da je oko 50 osoba uhapšeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije